Historia från kursplan till klassrum : Perspektiv på lärares historieundervisning från Lpo 94 till Lgr 11 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
458
Utgivningsdatum
2020-10-09
Förlag
Malmö universitet
Dimensioner
240 x 160 x 26 mm
Vikt
899 g
ISBN
9789178770960
Historia från kursplan till klassrum : Perspektiv på lärares historieundervisning från Lpo 94 till Lgr 11 (häftad)

Historia från kursplan till klassrum : Perspektiv på lärares historieundervisning från Lpo 94 till Lgr 11

Häftad Svenska, 2020-10-09
285
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan tyvärr inte levereras innan julafton.
Hur formar lärare historieundervisning? Vilka kunskaper blir möjliga för elever att utveckla genom högstadiets historieundervisning? Det är ett par av de frågor som undersöks i den här avhandlingen som handlar om hur lärare omformar skolämnet historia från kursplan till högstadieklassrum. Undersökningsperioden präglas av två genomgripande läroplansreformer: Lpo 94 och Lgr 11. Under den tiden sker en tyngdpunktsförskjutning från förtroende för lärare att själva fatta beslut om sin undervisning till förväntan på att undervisningen ska leda till mätbara resultat. Undersökningen tar avstamp i det spänningsförhållande - eller utrymme - som finns mellan de förväntningar som uttrycks i kursplanen på vad historielärare ska undervisa om och vad lärare själva uppfattar är möjligt. Eftersom läraren är den mest centrala aktören när ämnet omformas till undervisning är det särskilt deras röster som lyfts fram i avhandlingen.

Resultatet visar att lärares omformning är en kontinuerlig process som påskyndats efter 2011 års skolreformer. Införandet av nationella ämnesprov i historia påverkar lärares undervisning. Eleverna är dock alltjämt i centrum för lärares didaktiska beslut. Resultatet pekar också på att färdighetsrelaterade kunskapsaspekter har fått större utrymme under perioden. Det innebär att skolämnet historia befinner sig i skärningspunkten mellan tradition och förändring.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Historia från kursplan till klassrum : Perspektiv på lärares historieundervisning från Lpo 94 till Lgr 11
  2. +
  3. Skolexempel: Perspektiv på en 175-åring

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skolexempel: Perspektiv på en 175-åring av Stig Anderback, Sigrid Stångberg, Nils Broman, Lars-Göran Hultmar, Anders Björkman (häftad).

Köp båda 2 för 444 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jessica Jarhall