Grymma april (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2019-10-04
Förlag
Modernista
Översättare
Dagmar Olsson
Originaltitel
Prilli i thyer
Dimensioner
216 x 141 x 17 mm
Vikt
334 g
SAB
Hce
ISBN
9789178930258

Grymma april

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2019-10-04
199
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I samma stund som den 26-åriga bergsbon Gjorg Berishas bror mördas av en granne är hans eget liv förbrukat. Byns sedvanerätt - Kanun - som styr livet på det albanska höglandet, kräver att Gjorg först tar livet av sin brors mördare för att sedan själv bli fångatagen och avrättad. Efter att ha skjutit mördaren får Gjorg 30 dagars nåd, inte tillräckligt med tid för att genomleva slutet av april månad.
Ett ungt par besöker bergen under sin smekmånad för att studera platsens uråldriga sedvänjor, även den om blodsfejd. De möter Gjorg och den nygifta bruden känner starkt för hans öde, så pass stark att till och med dessa »civiliserade« främlingar riskerar att bli indragna i vendettans ödesdigra mekanismer.
I Grymma april undersöker Ismail Kadare både Gjorgs och det unga parets öden genom en ändlös våldscykel - där obligatoriska mord ingår - och den grymma effekten den har på deras respektive liv. Här i översättning av Dagmar Olsson, med ett nyskrivet efterord av journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman.

ISMAIL KADARE [f. 1936] är en albansk författare med franskt medborgarskap. Han fick sitt internationella genombrott redan med debuten Den döda arméns general [1963] och hans romaner finns i dag översatta till över trettio språk. Med Grymma april [1978] fortsätter Modernista den nyutgivning av Ismail Kadares författarskap som inleddes med romanerna Krönika i sten [1971], Den hårda vintern [1973] och Drömmarnas palats [1981].

»Grymma april tillhör Kadares absolut främsta verk - en förtätad kombination av grekiskt ödesdrama, saga, satir och Kafkas SlottetNils Schwartz, Expressen

»En tidlös berättelse om hämnd, om mötet mellan stad och land, om illusion och verklighet. En text som i sin välkomponerade form känns som en färdig klassiker.« Johan Dalbäck, Göteborgs-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Grymma april
  2. +
  3. Den hårda vintern

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den hårda vintern av Ismail Kadare (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Grymma april. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Fantastiskt välskildrad
    Albert, 17 maj 2022

    En otroligt välskriven roman om ett fenomen som känns så avlägset men som ändå finns så nära oss. Med Kadare känns det som att man vandrar de albanska alperna från läsfåtöljen i ens vardagsrum!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ismail Kadare