Killers of the flower moon : olja, pengar, mord och FBI:s födelse (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
368
Utgivningsdatum
2020-05-27
Förlag
Modernista
Översättare
Ragnar Strömberg
Originaltitel
Killers of the Flower Moon
Dimensioner
178 x 110 x 23 mm
Vikt
197 g
SAB
Kqat
ISBN
9789178932535

Killers of the flower moon : olja, pengar, mord och FBI:s födelse

(14 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2020-05-27
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
VINNARE: Edgar Award (Bästa true crime)

NOMINERAD: CWA Gold Dagger (Bästa fackbok)

»David Grann är en mästare. Det här är en bok som bränner i själen.« | The New York Times

»En bok utan motstycke, spännande som en deckare.« | Göran Everdahl, Go kväll, SVT

På 1920-talet var osagefolket i Oklahoma i USArikast i världen per capita. Orsaken var ett stort oljefynd på deras ofruktbara reservat, där detta förut utfattiga och förtryckta folk hade markrätterna. Nu körde de omkring i dyra bilar, byggde stora residens och kunde skicka sina barn till Europa för att studera. Men mellan 1921 och 1923 miste den ena efter den andra av dem livet i en våg av oförklarliga självmord, trafikolyckor, explosioner, förgiftningar och skottdramer.

Dessa händelser sammanfaller med att J. Edgar Hoover lägger grunden till det som senare skulle bli FBI. Hoover betraktade Osage-mysteriet som ett gyllene tillfälle att visa vad en modern federal polismyndighet kunde uträtta.
Killers of the Flower Moon: Olja, pengar, mord och FBI:s födelse [2018] är en mästerlig uppvisning i vad som gjort New Yorker-journalisten David Grann omtalad och beundrad: ett verkligt historiskt mysterium läggs i dagen genom att författaren gräver sig djupt ner i historiens mörka arkiv och själv uppsöker de platser där sekelgamla hemligheter ligger dolda.
I svensk översättning av Ragnar Strömberg.

DAVID GRANN [f. 1967] är en amerikansk författare och mångfaldigt prisbelönt journalist för The New Yorker. Hans första bok, The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon [2009] gick i en mystiskt försvunnen brittisk upptäcksresandes fotspår, på jakt efter en förlorad civilisation i Amazonas djungler. Killers of the Flower Moon [2017] tar sig även den an ett ouppklarat mysterium och en ljusskygg del av USA:s historia. Boken blir nu också film, i regi av Martin Scorsese och med Leonardo DiCaprio i en av huvudrollerna.

»Grann har visat sig vara en mästare på att bygga upp delikata, mångbottnade mysterier som också råkar vara sanna. Det här är en bok som bränner i själen.« The New York Times

»En fulländad uppgörelse med orättvisa, girighet och rasistiskt våld som berättar en historia om både då- och nutid.« The Guardian

»Årets hittills bästa bok.« Entertainment Weekly

»Ett underverk av detektivartad research och berättarförmåga.« Financial Times

En av årets bästa böcker enligt: Wall Street Journal - The Boston Globe - San Francisco Chronicle - GQ - Newsday Time - Entertainment Weekly - NPR - Vogue - Smithsonian - Cosmopolitan Seattle Times - Bloomberg - Library Journal - Paste - Kirkus - Slate
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Killers of the flower moon : olja, pengar, mord och FBI:s födelse
 2. +
 3. Klanerna : den systemhotande brottsligheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klanerna : den systemhotande brottsligheten av Jan Persson, Johannes Wahlström (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Killers of the flower moon : olja, pengar, mord och FBI:s födelse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kanonbra
  Tord Cederberg, 13 april 2021

  Fantastiskt reportage och tidsskildring
  Fint översatt. Ser fram emot filmen och hoppas att den kommer till stånd i Scorseses regi.

 2. Vilda Western
  Katarina Frimodig, 1 januari 2021

  En omskakande berättelse om hur en kultur utan moral och etik. Där jakten efter pengar blir det centrala och korruptionen blir den styrande makten. Väl underbyggd med hänvisningar till var uppgifterna är hämtade.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av David Grann