Valborgsmässoafton på Nytorps gärde (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
462
Utgivningsdatum
2020-08-27
Förlag
Modernista
Dimensioner
216 x 148 x 33 mm
Vikt
645 g
SAB
Hc
ISBN
9789178935031
Valborgsmässoafton på Nytorps gärde (inbunden)

Valborgsmässoafton på Nytorps gärde

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2020-08-27
59 209 Du sparar 150 kr!
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
En av årets stora romandebuter:

"Ville man kunde man jämföra med vissa av Alice Munros novellsamlingar. ( ) Driften att göra etiketteringar av den sorten visar sig dock bara när man lägger ifrån sig boken. Under läsningen finner jag mig ständigt fångad i det aktuella kapitlets absoluta nu. Ett mäktigt både väldigt lokalt och helt gränslöst bygge." Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

Romanen utgår från att läsaren varken är korkad eller ytlig. En politiskt och historiskt medveten Stockholmsskildring. Vilken debut! Jag är tacksam." Gordana Spasic, Göteborgs-posten Läsaren får en känsla av att författaren ger av sig själv utan att hålla tillbaka. Här är berättandet viktigare än berättelsen, men som han berättar. BTJ

Författaren är smått virtuos på att anpassa sitt språk efter de olika figurerna. Aftonbladet

"Författaren får möjlighet att frilägga de djupa, existentiella och vibrerande livsskikt som vi kan ana finns under de vardagstriviala ytmönstren. Gunnar Nirstedts språk lever och skiftar lyhört." Borås tidning

Klockan sju på kvällen ska Valborgsbrasan traditionsenligt tändas på Nytorps gärde i Stockholms södra förorter. Scoutpatrullen ska tåga in med fanor och facklor. Marknadstälten är resta, scenen står färdig. I Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Dalen börjar man röra sig mot det stora fältet redan på förmiddagen, i tanken eller längs förortsgator och gångstigar.
Men det finns också de som inte kan gå dit, som inte vill gå dit eller inte vågar. Någon sitter på 7-Eleven efter en sömnlös natt, någon vakar vid en sjukbädd på äldreboendet, medan minnen och förluster tränger sig på. Gruppvis eller enskilt rör sig människor i större och mindre cirklar; somliga omvägar går långt tillbaka i tiden, somliga till helt andra ställen.
Valborgsmässoafton på Nytorps gärde är en stort upplagd roman om ensamhet och gemenskap, statiska tillstånd och platser för förändring.

GUNNAR NIRSTEDT, född 1965, är bosatt i Stockholm och Borghamn. Valborgsmässoafton på Nytorps gärde är hans första roman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Valborgsmässoafton på Nytorps gärde
 2. +
 3. Längtans latituder

De som köpt den här boken har ofta också köpt Längtans latituder av Shubhangi Swarup (inbunden).

Köp båda 2 för 128 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Valborgsmässoafton på Nytorps gärde. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vackert omslag
  Mona Logård, 17 maj 2021

  Ganska långtråkig läsning om några olika personers vardagsliv i en förort. Omslaget är förföriskt vackert men tyvärr avspeglar det inte bokens innehåll.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Gunnar Nirstedt

 • Elefantupploppet i Skänninge år 1806

  Gunnar Nirstedt

  Ny roman efter den hyllade Valborgsmässoafton på Nytorps gärde »Gunnar Nirstedt har gjort en djupdykning i skrönor, ögonvittnesskildringar och domstolsprotokoll och gör en lika roande som oroande undersökning av sanningens bedräglighet.« Yukiko Du...