Kampen om välfärdsarbetets värde : fackligt aktiva kommunalare minns strejken 2003 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
448
Utgivningsdatum
2020-10-01
Förlag
Leopard Förlag
Dimensioner
227 x 151 x 28 mm
Vikt
620 g
SAB
Ohaj
ISBN
9789178955985
Kampen om välfärdsarbetets värde : fackligt aktiva kommunalare minns strejken 2003 (häftad)

Kampen om välfärdsarbetets värde : fackligt aktiva kommunalare minns strejken 2003

Häftad Svenska, 2020-10-01

Slutsåld

Tilldelades Rudolf Meidner-priset 2021

På våren 2003 genomförde Kommunal en omfattande strejk för högre löner. De röda jackorna med parollen Vi tar fajten! syntes överallt i Sverige. Frågan om vad välfärdsarbetet egentligen är värt ställdes på sin spets, liksom vilka möjligheter och begränsningar som omgärdar kommunalares fackliga kamp. Strejken utspelade sig i hjärtat av den offentliga välfärdssektor som varit central för det socialdemokratiska samhällsbygget. Därmed blottades spänningar inom arbetarrörelsen kring prioriteringar, strategier och lojaliteter.  

I den första bok som skrivits om Kommunalstrejken undersöker Kristin Linderoth hur några av de som själva var med ser tillbaka på vad de gjorde och varför de gjorde det, samt vilka lärdomar de har dragit. Studien visar att kommunalarna kämpade för både omfördelning och erkännande, där deras värde som människor och arbetare sammanlänkades med välfärdsstatens värde. Studien belyser också hur strejken påverkade de som deltog genom att skapa vidare möjlighetshorisonter och nya visioner för facklig verksamhet. Boken ger ny kunskap om arbete, könsrelationer och villkor för facklig kamp. Den illustrerar att skillnader mellan tjänstearbete och varuproduktion, liksom mellan offentlig och privat sektor, är centrala dimensioner i utforskandet av strejkerfarenheter. Ett teoretiskt bidrag ges till feministiska debatter om innebörden av rättvisa i klassbaserad kamp, liksom till förståelsen av subjektivitetsomvandlingar i kvinnodominerade arbetskonflikter.    

Kristin Linderoth är genusvetare vid Lunds universitet och frilansskribent. Detta är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kristin Linderoth

  • Servicearbetets förvandlingar och förhandlingar

    Karin Salomonsson, Magdalena Petersson Mcintyre, Ida De Wit Sandström, Jack Lainpelto, Kristin Linderoth

    Servicearbetets förvandlingar och förhandlingar tar sin utgångspunkt i de ständigt föränderliga villkor som servicearbetet står inför. Detta temanummer har sin upprinnelse i en workshop med temat "Service på marginalen" med deltagare frå...