Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kuopio (del 2)
Antal sidor
325
Utgivningsdatum
2020-08-18
Förlag
Lind & Co
Översättare
Mattias Huss
Originaltitel
Rautayöt
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner
215 x 145 x 24 mm
Vikt
493 g
SAB
Hce
ISBN
9789179033163
Järnnätter (inbunden)

Järnnätter

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2020-08-18
205
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vädret såg ut att bli klart imorgon. Flygväder. Den tanken satt hårt rotad, den flimrade förbi trots att freden hade kommit. Anna smekte sin dotters huvud. Fred hette det.

Människoödena i ett flerfamiljshus i den lilla finska staden Kuopio återspeglar händelserna den varma sommaren 1940. Vinterkriget är i färskt minne och det ryktas om ett nytt krig. Som tvillingmor är Anna fast i hemmet, nedtyngd under bördan av att sörja för att familjen har varma kläder och mat för vintern. Hon får hjälp av svägerskan Hilda maken Lassi, frigiven från fängelset, har svårt att uthärda sina minnen från kriget och duger inte till familjeförsörjare. Men barnen måste ha mat och svärmor tas om hand. Det blir den nya grannen, servitrisen Helvi, som blåser in nya vindar i Annas liv. Men finns det egentligen några fria val för Anna?

Järnnätter skildrar arbetarkvinnornas liv under en tid som präglas av krig och rädsla. Finns det utrymme för drömmar och individualitet när livet är fyllt av hårt arbete och oro för de barn som kanske måste sändas ut i krig? Järnnätter är den andra delen i Kuopioserien om Finlands närhistoria.

SIRPA KÄHKÖNEN (f. 1964) är författare och ordförande för finska författarförbundet samt f.d. ordförande för Finlands PEN. Lind & Co har tidigare givit ut hennes fackbok Livsöden i Finlands bortglömda fångläger samt romanerna Granitmannen och Brudar i svart, den första delen i den hyllade Kuopiosviten om hemstaden i östra Finland. Romanerna är delvis baserade på händelser i hennes egen släkt.

"Järnnätter är en underbar bok!"
BTJ

"Detaljrikedomen i denna vardagshistoria har fyllt varje sida med must och märg. Översättaren Mattias Huss har fångat det finska språkets nyanser i sin utsökta tolkning till svenskan."
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

"Sirpa Kähkönen tillhör den finska litteraturens elitgarde, den grupp som beströs med priser och lovord."
Etelä-Saimaa

"Sirpa Kähkönens roman Brudar i svart är något så ovanligt som en trohjärtad berättelse. Dessutom om en tung tid i Finlands moderna historia, ifall man nu haft någon lätt."
Jan-Olov Nyström, Norrbottenskuriren
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Järnnätter
 2. +
 3. Brudar i svart

De som köpt den här boken har ofta också köpt Brudar i svart av Sirpa Kähkönen (inbunden).

Köp båda 2 för 422 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Järnnätter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Krigets skugga
  BookBeauty, 25 december 2020

  Jag sträckläste denna fängslande, mycket stark och levande fortsättning på Kuopiosviten. Ett liv i krigets skugga där männen bär på svåra trauman och kvinnorna tar ansvar för hem, barn och åldringar. Där rädsla och misstänksamhet är ständigt närvarande.
  Jag kan bara konstatera som med första delen att bättre än så här blir det inte. Jag ser verkligen framemot den tredje delen!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sirpa Kähkönen