Det låg ett skimmer över Gustavs dagar... : Hedvig Elisabet Charlotta och den gustavianska tiden (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2021-06-15
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
356 g
SAB
Kc.451
ISBN
9789179035624

Det låg ett skimmer över Gustavs dagar... : Hedvig Elisabet Charlotta och den gustavianska tiden

(9 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-06-15
221
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hedvig Elisabet Charlotta var vacker, humoristisk och begåvad. Hon var som skapt för att befinna sig i centrum av Gustav III:s lysande hovliv. Kungen talade gärna förtroligt med Charlotta som inte var rädd för att säga sin mening. Visst kunde han ibland bli förargad på sin frispråkiga svägerska, men han uppskattade henne och sa att den livliga Charlotta skulle ha passat honom bättre som hustru än den stela drottningen Sofia Magdalena. Men så kom den franska revolutionens vindar även till Sverige. Gustav III mördades och Charlottas nära vän Axel von Fersen slogs ihjäl av en ilsken folkhop mitt framför soldater som valde att inte ingripa. Vem skulle falla offer nästa gång?

Hedvig Elisabet Charlotta kom till Sverige för att gifta sig med kungens bror, hertig Karl, när hon var femton år gammal, och hon slutade sina dagar 1818 som drottning av både Sverige och Norge. Under hela denna tid skrev hon ned vad hon såg, hörde och upplevde i en hemlig dagbok som när den gömdes undan kom att omfatta över 7 000 tättskrivna sidor inifrån maktens korridorer. Det är ett alltför sällan uppmärksammat stycke
1700-talshistoria som Margareta Beckman fångar i Det låg ett skimmer över Gustavs dagar ...

MARGARETA BECKMAN är verksam som styrelseledamot för Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek och som ledamot av den svenska avdelningen av Commission Internationale dHistoire Militaire. Hon har utkommit med en rad böcker, bland andra Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette (2010), Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor (2012), Fältherrar, krutrök och slagfält (2015) och När Sveriges generalkonsul räddade Paris (2017).

"Beckmans bok är särskilt läsvärd av två skäl. Det ena är att författaren utnyttjat och analyserat tidigare okänt arkivmaterial och annat nytt, som kastar ljus över detta drama. Det andra är att den [...] förmedlar så stark spänning. Jag har återupplevt pojkårens sträckläsning, trots att jag redan 'vet hur det gick'."
Torgny Neveus, Upsala Nya Tidning om Axel von Fersen och Marie-Antoinette

"En intressant och faktaspäckad bok"
Ingalill Mosander, Aftonbladet, om Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det låg ett skimmer över Gustavs dagar... : Hedvig Elisabet Charlotta och den gustavianska tiden
 2. +
 3. Landtmannabyggnader : hufvudsakligen för mindre jordbruk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landtmannabyggnader : hufvudsakligen för mindre... av Charles Emil Löfvenskiöld (inbunden).

Köp båda 2 för 740 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Det låg ett skimmer över Gustavs dagar... : Hedvig Elisabet Charlotta och den gustavianska tiden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bok för alla 1700-talsintresserade
  Nils A, 10 februari 2022

  Margareta Beckmans bok Det låg ett skimmer över Gustavs dagar bygger mycket på Hedvig Elisabet Charlottas dagböcker. Dessa dagböcker är oerhörd värdefulla för att vi får en så bra inblick i 1700-talets verklighet. Det finns över 7.000 handskrivna blad av Hedvig Elisabet Charlotta.
  Boken är välskriven och intressant. Mycket fakta och porträttmålningar. Rekommenderas starkt.

 2. Intressant
  Tobias, 14 december 2021

  Förklarar vårt svenska kungliga arv och speglar den tidens tankesätt och liv och leverna! En bra ingång till nån som vill veta mer om upplysningens tid

 3. Bra bok
  susanne malm, 30 augusti 2021

  Jag har alltid gillat historier .Intressant och fascinerande berättelse om kungens liv och Hedvig Elisabet Charlotte gjorde bra berättelse om detta hur det hade gått till och hon borde hade blivit författare tycker jag .

Visa alla 3 recensioner