Jürgen Habermas (f. 1929) har alltsedan 1960-talet publicerat en rad filosofiska och samhällsteoretiska arbeten, som grundlagt hans ställning som Frankfurtskolans ledande gestalt under efterkrigstiden. Hans magnifika genombrottsverk Borgerlig offentlighet från 1962 är en brett upplagd historisk och sociologisk undersökning av hur den tidiga borgerligheten skapar den moderna åtskillnaden mellan "privat" och "offentligt", varvid offentligheten tilldelas rollen som kritisk granskare av statens verksamhet. Habermas visar på ett fascinerande sätt hur kapitalismens utveckling och de samhälleliga motsättningarna undergräver möjligheterna till en sådan kritisk kontroll. Samtidigt förskjuts de tidigare gränserna mellan "privat" och "offentligt" på nya och oväntade sätt. Denna bok är en självklar utgångspunkt för alla intresserade av masskommunikation och massmedier; för alla som vill förstå förutsättningarna för den moderna litteraturens uppkomst; för alla utforskare av det "offentliga rummet": stadens, gatans och torgets ideologiska budskap; för de aktuella diskussionerna om den offentliga sektorn, välfärdssamhället och socialstaten. I en utförlig inledning ger Mats Dahlkvist en klargörande presentation av bokens centrala teman.
Visa hela texten
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Också Annie
av Annie Lööf, Caroline Bankler
(inbunden).
Det finns 1 recension av Borgerlig offentlighet : kategorierna "privat" och "offentligt" i det moder. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Det dunkelt sagda är det dunklet tänkta.
En klassiker som påverkat många doktorsavhandlingar och teorier. Dock är det mer det som står mellan raderna - som det skrivs i förordet - än själva raderna som har inspirerat till nytänkande (på sin tid).
Framför allt berörs media och kommunikation, men processen som Habermas försöker beskriva är relevant även för allt "offentligt" agerande och skapande; t.ex. det publika rummet och nöjeslivet.
Ett måste för att förstå hur senare synsätt och teorier utvecklats.