I Sverige har högre utbildning aldrig varit mer lättillgänglig än i dag. Runt hälften av alla gymnasister går vidare till högskola och universitet. Men de ursprungliga förhoppningarna om ökad social rörlighet och utjämnade klasskillnader har inte uppfyllts. Rekryteringen är fortfarande tydligt klassbetingad och därtill skiktad. Studenter från arbetarklass och lägre medelklass söker sig i första hand till kortare och yrkesinriktade program vid de nya universiteten och de regionala högskolorna. Studenter från den övre medelklassen söker sig i högre grad till mer prestigefulla utbildningar vid de mer prestigefyllda lärosätena.
I Reproduktionen. Bidrag till en teori om utbildningssystemet visar Pierre Bourdieu och Jean-Claude Passeron varför skolsystemet och den högre utbildningen reproducerar ojämlikhet och sociala hierarkier och hur det sker. Utifrån ett stort empiriskt material formulerar de en allmän teori om utbildning och fostran och i förlängningen en kraftfull teori om klassamhällets och kulturens reproduktion.
Reproduktionen är Bourdieus centrala arbete vad gäller utbildningens roll i samhället. I ett klargörande förord presenterar Donald Broady bakgrunden till och mottagandet av denna klassiker som sedan den gavs ut 1970 blivit en av de mest inflytelserika och mest citerade sociologiska texterna. Här föreligger den för första gången på svenska.