Organisationspraktiker och målförändring : exemplet svensk socialdemokrati (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2009-10-28
Upplaga
1
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Dimensioner
210 x 140 x 20 mm
Vikt
420 g
SAB
Oaba-c,Occ.06z Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
ISBN
9789179242213
Organisationspraktiker och målförändring : exemplet svensk socialdemokrati (häftad)

Organisationspraktiker och målförändring : exemplet svensk socialdemokrati

Häftad, Svenska, 2009-10-28
259
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Varför ändras organisationers mål? Är det för att ledningen av olika skäl överger, förråder eller sviker de ursprungliga målen? Är det för att alla organisationer lyder samma obönhörliga lagar och blir alltmer lika?

Per Dannefjord vill ge ett nytt svar på några av organisationsteorins gamla frågor. Utgångspunkten är traditionell: organisationer bildas med syftet att uppnå ett eller flera mål. Men frågan i denna bok är hur det går till när målen ändras.

Det fall han tar upp är det mest utforskade och omskrivna exemplet på målförändring i svensk historia, det socialdemokratiska partiets programutveckling mellan 1889 och 1944. Partiet gick ifrån en uttalad revolutionär målsättning till en reformistisk och samarbetsinriktad. Var denna målförändring en följd av medvetna beslut?

Dannefjord visar att partiets mål förändrades som ett resultat av de praktiker som togs i bruk och det samarbete med andra organisationer som krävdes när man strävade efter att förverkliga olika delmål. Ur detta exempel utvecklar Dannefjord en generell modell för hur och varför organisationers mål förändras.

Per Dannefjord undervisar i sociologi vid Växjö universitet, det blivande Linnéuniversitetet. Han har tidigare medverkat i boken Samhällsvetenskapens hantverk (Arkiv förlag 2005) med kapitlet Metod och problem en inledning till sociologisk analys.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Organisationspraktiker och målförändring : exemplet svensk socialdemokrati
  2. +
  3. Klass, rörelse, socialdemokrati : essäer om asbetarrörelsens sociologi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klass, rörelse, socialdemokrati : essäer om asb... av Gunnar Olofsson (häftad).

Köp båda 2 för 456 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Per Dannefjord

  • Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys nr 1

    Bo Rothstein, Ellinor Platzer, Jessica Hansen, Risto Alapuro, Per Dannefjord

    Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys samlar samhällsvetenskaplig och historisk forskning från Sverige och världen. Alla artiklar finns fritt tillgängliga, gratis att läsa och ladda ned, på www.tidskriftenarkiv.se. För dem som hellre vill läsa mella...