Om samhällets omvandling : Wigforss och pragmatismens politiska filosofi (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2011-10-17
Upplaga
1
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Dimensioner
220 x 149 x 19 mm
Vikt
420 g
SAB
320.5315,Lz Wigforss, Ernst,Ocgd
ISBN
9789179242350
Om samhällets omvandling : Wigforss och pragmatismens politiska filosofi (häftad)

Om samhällets omvandling : Wigforss och pragmatismens politiska filosofi

Häftad, Svenska, 2011-10-17
249
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Sverige anses vara ett pragmatiskt land, och socialdemokratin betraktas som en pragmatisk rörelse. Svensk socialdemokrati skulle följaktligen i hög grad vara pragmatisk. Men vad innebär det? Och vad har det inneburit för utvecklingen av det moderna svenska samhället?

Dessa frågor står i centrum för denna bok om Ernst Wigforss, socialdemokratisk teoretiker, aktiv politiker och pragmatist. För honom handlade det om att förena pragmatism som metod och filosofisk teori med socialdemokratiska värden som jämlikhet, frihet och gemenskap.

I boken rekonstrueras Wigforss pragmatiska tänkande, med sitt inslag av kunskapsteori, moralfilosofi och samhällsanalys. Vi får följa hur hans tankar om mål och medel tar form, utvecklas och förändras mot bakgrund av det tidiga 1930-talets krispolitik, behovet av samverkan mellan stat och näringsliv senare under samma årtionde samt diskussionen om ett nytt och modernt partiprogram på 1944 års partikongress.

Innebörden av att vara reformist ges en ny och preciserad tolkning i ljuset av den filosofiska pragmatismen. Svenskt samhälleligt tänkande förankras här i en tanketradition som hittills varit i stort sett förbisedd.

Gunnar Hansson är statsvetare vid Linnéuniversitetet. Den här boken från 2011 är hans andra om Wigforss politiska idéer. Den första, Dogm eller arbetshypotes? Den unge Wigforss och det socialistiska samhällsprojektet, kom 1997 och hans senaste, Reformism och utopism. Wigforss, efterkrigstid och socialdemokratins framtid, kom 2018.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Om samhällets omvandling : Wigforss och pragmatismens politiska filosofi
 2. +
 3. Reformism och utopism: Wigforss, efterkrigstid och socialdemokratins

De som köpt den här boken har ofta också köpt Reformism och utopism: Wigforss, efterkrigstid ... av Gunnar Hansson (häftad).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunnar Hansson

 • Reformism och utopism: Wigforss, efterkrigstid och socialdemokratins

  Gunnar Hansson

  Idén om att utifrån värden som förnuft, frihet och jämlikhet omgestalta hela samhället kan te sig förlegad i en tid när utopierna har dödförklarats. Det råder en utbredd skepsis mot möjligheten att driva en rationellt grundad reformpolitik som vil...

 • Fronesis 1. Demokratisk ekonomi

  Ernesto Laclau, Chantal Mouffe, Svante Skoglund, Antonio Gramsci, Gunnar Hansson

  I Fronesis nr 1 lyfts grundläggande maktfrågor. Fokus sätts på ekonomins ständiga konfliktdimension. I stället för att se ekonomins demokratisering som en historisk nödvändighet, diskuterar vi den som en möjlighet att utmana maktförhållanden som a...