Den stora omdaningen - Marknadsekonomins uppgång och fall (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Arkiv moderna klassiker
Antal sidor
340
Utgivningsdatum
2012-06-27
Upplaga
3
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Översättare
Sven-Erik Torhell
Originaltitel
The great transformation. The political and economic origin
Medarbetare
Olofsson, Bengt (form)
Dimensioner
200 x 130 x 22 mm
Vikt
377 g
ISBN
9789179242435
Den stora omdaningen - Marknadsekonomins uppgång och fall (häftad)

Den stora omdaningen - Marknadsekonomins uppgång och fall

(3 röster)
Häftad,  Svenska, 2012-06-27
229
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Denna bok är den klassiska skildringen av det liberala marknadssamhällets uppgång och fall från slutet av 1700-talet till det andra världskriget ("The great transformation", ursprungligen utgiven 1944). "Den stora omdaningen" avser den omvälvning av samhällslivet som ekonomins tillväxt och förändring medför, via uppkomsten av marknader för pengar, arbetskraft, produktionsmedel, varor och mark.
Polanyi kritiserar tanken att de frikopplade marknaderna är ett naturligt socialt tillstånd. De är för honom varken eviga eller spontant framvuxna lösningar. Iscensättandet av den liberala utopin -- att marknaderna automatiskt kan reglera samhällens och människors väl och ve -- krävde tvärtom politiska ingrepp och lagändringar av gigantisk omfattning.
Polanyi visar sedan hur dessa fria marknader åter infogas och underordnas samhällets styrning. Inskränkningen av marknadernas självständighet var för Polanyi en naturlig åtgärd, ett samhällets spontant framvuxna skydd.
"Den stora omdaningen" är en personlig tolkning av ett avgörande historiskt skeende, och boken förmedlar en världsbild,en vision, som betonar samhälleliga institutioners relativitet, handlandets moraliska grundvalar och en misstro mot all utvecklingsmetafysik.
Gunnar Olofssons inledning lyfter fram centrala och viktiga teman i Polanyis arbete och skildrar hans bakgrund och insats.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den stora omdaningen - Marknadsekonomins uppgång och fall
  2. +
  3. Urbant kaos : så klarar du kriser i det moderna samhället

De som köpt den här boken har ofta också köpt Urbant kaos : så klarar du kriser i det moderna... av Niklas Kämpargård (kartonnage).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Karl Polanyi