Reformism och utopism: Wigforss, efterkrigstid och socialdemokratins (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2018-11-16
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Dimensioner
221 x 155 x 15 mm
Vikt
285 g
SAB
Oc:d,Ocgdd
ISBN
9789179243166
Reformism och utopism: Wigforss, efterkrigstid och socialdemokratins (häftad)

Reformism och utopism: Wigforss, efterkrigstid och socialdemokratins

Häftad, Svenska, 2018-11-16
229
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Idén om att utifrån värden som förnuft, frihet och jämlikhet omgestalta hela samhället kan te sig förlegad i en tid när utopierna har dödförklarats. Det råder en utbredd skepsis mot möjligheten att driva en rationellt grundad reformpolitik som vill något mer än att anpassa sig till särintressen och marknadens krav.

Modernismens politiska tänkande, som var tongivande under större delen av efterkrigstiden, förefaller ha vittrat sönder som ideologiskt kraftfält. Men i dess i grunden hoppfulla och konstruktiva attityd till människan och samhället finns viktiga lärdomar för vår samtid och en motvikt till den cynism och egoism som riskerar att undergräva idén om samhället som ett gemensamt projekt och ansvar.

I denna bok får vi följa hur Ernst Wigforss, den svenska socialdemokratins ledande teoretiker, under tidig efterkrigstid och framåt försökte utforma en vision för politiskt tänkande och handlande i syfte att skapa ett annat och bättre samhälle. Denna vision hade inslag av såväl utopism som reformism, och pragmatismen var en ledstjärna för det politiska arbetet.

För en socialdemokrat av Wigforss generation skapade kombinationen av utopism och reformism särskilda utmaningar. Hans tankar om demokratin som något mer än bara en metod för beslutsfattande är lika angelägna idag som de var när Sverige blev ett välfärdssamhälle.

Gunnar Hansson är statsvetare vid Linnéuniversitetet. Detta är hans tredje bok om Wigforss politiska idéer. Den första var Dogm eller arbetshypotes? Den unge Wigforss och det socialistiska samhällsprojektet (1997) och den andra Om samhällets omvandling. Wigforss och pragmatismens politiska filosofi (2011).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Reformism och utopism: Wigforss, efterkrigstid och socialdemokratins
 2. +
 3. Om samhällets omvandling : Wigforss och pragmatismens politiska filosofi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Om samhällets omvandling : Wigforss och pragmat... av Gunnar Hansson (häftad).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunnar Hansson

 • Om samhällets omvandling : Wigforss och pragmatismens politiska filosofi

  Gunnar Hansson

  Sverige anses vara ett pragmatiskt land, och socialdemokratin betraktas som en pragmatisk rörelse. Svensk socialdemokrati skulle följaktligen i hög grad vara pragmatisk. Men vad innebär det? Och vad har det inneburit för utvecklingen av det modern...

 • Fronesis 1. Demokratisk ekonomi

  Ernesto Laclau, Chantal Mouffe, Svante Skoglund, Antonio Gramsci, Gunnar Hansson

  I Fronesis nr 1 lyfts grundläggande maktfrågor. Fokus sätts på ekonomins ständiga konfliktdimension. I stället för att se ekonomins demokratisering som en historisk nödvändighet, diskuterar vi den som en möjlighet att utmana maktförhållanden som a...