Världens jämlikaste land? (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
271
Utgivningsdatum
2020-09-07
Upplaga
1
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Dimensioner
209 x 143 x 22 mm
Vikt
390 g
SAB
Kv-c,Oc.01
ISBN
9789179243371

Världens jämlikaste land?

(9 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2020-09-07
216
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.


Under 1900-talet blev Sverige världens jämlikaste land. Inkomstfördelningen var jämn, klassresorna många och det politiska deltagandet stort och relativt jämnt fördelat i befolkningen. Sverige var ett föregångsland som debatterades över hela världen som en förebild eller ett skräckexempel. Men hur kom det sig att just Sverige blev så jämlikt?

Akademiker, debattörer och politiker över hela den politiska skalan har velat se den svenska jämlikheten som ett nationellt särdrag med djupa rötter i det gamla bonde samhället. Men så hände något. När Sverige nu i rasande fart sedan 1980-talet går mot ökad ojämlikhet och halkar efter jämförbara länder kan det vara dags att fråga sig: Stämmer den här bilden?

I Världens jämlikaste land? ger ekonomi-historikern Erik Bengtsson en annan bild av Sveriges utveckling sedan 1700-talet och landets ekonomiska, sociala och politiska särdrag. Fram träder ett ovanligt ojämlikt land där överheten längre än i jämförbara länder stod emot folkets krav på förändring. 1900-talets jämlikhet och stora uppslutning bakom välfärdsstaten skapades istället av en bred koalition mellan de folkrörelser som växte fram från 1870-talet och framåt i opposition till ojämlikhetens konservativa försvarare. Samhället de skapade var någonting nytt och ett tydligt brott med det gamla Sverige.

Erik Bengtsson är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Hans forskning är inriktad på politisk historia och fördelningen av förmögenheter och inkomster i Sverige från 1600-talet och framåt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Världens jämlikaste land?
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 305 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Världens jämlikaste land?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Läsvärd för dem som famlar i mörkret
    Thomas L, 22 september 2023

    Ett nytt grepp om hammaren som slår sönder en av våra käraste myter. Uppfriskande att slippa slå sig för bröstet hela tiden.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Erik Bengtsson