I god tro : omsorg och grymhet i samhällets barnavård (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
251
Utgivningsdatum
2021-09-07
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Dimensioner
216 x 140 x 17 mm
Vikt
319 g
SAB
Ohfb-c:k
ISBN
9789179243593

I god tro : omsorg och grymhet i samhällets barnavård

Häftad,  Svenska, 2021-09-07
219
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Omsorg, fostran och straff är genomgående teman i barnavårdens historia. Vårt moraliska ansvar inför den Andre ger grunden till omsorg och gemenskap ur vårt moraliska förakt för dem som inte är som vi uppstår grymheten.

I god tro handlar om den tunna gränsen mellan omsorg och grymhet och kampen för upprätthållandet av samhällsordningen. Fokus ligger på samhällets ansvar för fattiga barn och barnfamiljer idag och i förfluten tid.

Den sociala barnavården uppstod när välfärdssamhället omvandlade gamla moraliska värderingar om fattigdom och fattiga till rationell socialpolitik. Barnavården fick då ansvar för vården av barn och unga, men också för att upprätthålla gränsen mellan välfärdsstaten och "det sociala". Motsättningen täcktes över av en ideologi om barnavård.

Som socialpolitisk institution betraktad har den sociala barnavården varit en framgång: den bidrar till att upprätthålla en god samhällsordning. Men vad beträffar att ge hjälp till barn och unga måste den ses som ett misslyckande.

Claes Levin är legitimerad psykolog, filosofie doktor i socialt arbete och tidigare prefekt vid Socialhögskolan i Lund.

"I denna bok anlägger Claes Levin ett helt nytt perspektiv på den sociala barnavården genom att belysa hur det kyrkliga arvet mötte framväxten av 'det sociala' under industrialiseringen och urbaniseringen. Han visar hur den dolda moralen levde vidare under den industriella revolutionen, då samhällets ekonomiska, politiska och sociala system förändrades i grunden." Hans Swärd, professor i socialt arbete och ordförande för Centralförbundet för socialt arbete
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I god tro : omsorg och grymhet i samhällets barnavård
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 308 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Claes Levin

  • Uppfostringsanstalten : om tvång i föräldrars ställe

    Claes Levin

    Uppfostringsanstalten är en misslyckad social uppfinning. Hela historien kring denna institution i dess olika namnförklädnader ("skyddshem", "ungdomsvårdssskola" etc) visar att den skapar problem, men inte löser några. I efterh...