Religion och politik under kapitalismen : humanistiska tankar och termer (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
244
Utgivningsdatum
2022-03-30
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Översättare
Nina Björk
Originaltitel
Religion and politics under capitalism
Dimensioner
221 x 153 x 19 mm
Vikt
400 g
SAB
Cm.08
ISBN
9789179243661

Religion och politik under kapitalismen : humanistiska tankar och termer

Häftad,  Svenska, 2022-03-30
219
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Frågor om förhållandet mellan religion och politik har alltmer hamnat i centrum för samhällsdebatten både i Sverige och internationellt. Det är också ett stort forskningsämne med gamla anor i flera skilda discipliner. Men forskningen inom religionsvetenskap, idéhistoria, religionssociologi, antropologi och statsvetenskap har i huvudsak utvecklats för sig inom respektive ämne och det saknas en gemensam förståelse av den omstridda relationen.

I den här boken benar religionshistorikern Stefan Arvidsson ut de olika perspektiven och de missförstånd de ger upphov till. Genom att eftersträva systematik och terminologisk stringens vill han möjliggöra en dialog mellan de olika traditionerna.

Arvidsson tar sin utgångspunkt i humanismen för att hjälpa oss att bättre förstå skillnaderna och relationerna mellan specifikt religiösa, politiska, ekonomiska och kulturella fenomen i moderna kapitalistiska samhällen. Bland annat gör han upp med tendensen att se allting som religion och lyfter istället fram betydelsen av myter, ritualer och folklig massmobilisering inom politiken. Han problematiserar också synen på totalitarism som religion och ifrågasätter en rad vanliga antaganden om vad som är utmärkande för vår sekulära tid.

Boken erbjuder en analys av alla de vetenskapliga trender och traditioner som ryms inom forskningen om religion och politik. Som sådan är den oumbärlig för alla som närmar sig ämnet oavsett disciplintillhörighet.

Stefan Arvidsson (född 1968) disputerade i religionshistoria vid Lunds universitet år 2000 och är numera professor vid Linné universitetet. Religion och politik under kapitalismen är en omarbetad och delvis utökad översättning av hans bok Religion and Politics under Capitalism som ursprungligen gavs ut på engelska 2019.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Religion och politik under kapitalismen : humanistiska tankar och termer
  2. +
  3. Kniv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kniv av Salman Rushdie (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Stefan Arvidsson