Vad gör en fackförening? Den dagliga kampen för jobben 1975-2000 utifrån en klubbordförandes dagböcker (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2022-10-31
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Dimensioner
220 x 152 x 22 mm
Vikt
480 g
SAB
Lz
ISBN
9789179243708

Vad gör en fackförening? Den dagliga kampen för jobben 1975-2000 utifrån en klubbordförandes dagböcker

Häftad,  Svenska, 2022-10-31
249
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Under tjugo år som ordförande för verkstadsklubben på Hedemora Verkstäder noterade Sune Björkqvist i sina dagböcker alla ärenden som han och klubbstyrelsen dagligen tog sig an.

När Sunes noteringar börjar hade MBL, Las och övriga arbetsrättslagar nyligen klubbats av riksdagen. Lagarna förstärkte fackföreningarnas möjligheter att agera för att trygga medlemmarnas jobb. De år då Sune Björkqvist skrev i sina dagböcker var också en period i Sverige och övriga västvärlden då otaliga fabriker, verkstäder och gruvor stängdes eller fick nya ägare som skar ner och investerade i nya metoder. Hedemora Verkstäder gick från mångsyssleri till ett specialiserat företag när ägaren Nordstjernan AB, en av landets största industrikoncerner, bytte inriktning på grund av ekonomiska svårigheter.

Utifrån Sunes dagliga noteringar i tummade kollegieblock skildras i Vad gör en fackförening? hans och klubbstyrelsens dagliga kamp för jobben och det omfattande stöd som han gav till medlemmar med problem av olika slag. Han hade återkommande möten med chefer, ägare, kunder, riksdagsmän, ministrar, lokala myndigheter, klubbstyrelsen, andra fackföreningar, Metall, banker samt medlemmar och deras familjer. Det innebar långa arbetsdagar med förhandlingar, resor och medial uppmärksamhet.

Maths Isacson är seniorprofessor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och författare till böcker och artiklar om arbetets historia och industrisamhällets omvandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vad gör en fackförening? Den dagliga kampen för jobben 1975-2000 utifrån en klubbordförandes dagböcker
  2. +
  3. Hur gick det sen? : industrisamhället och samhällsmedborgaren i industrialiseringens spår

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hur gick det sen? : industrisamhället och samhä... av Leif Jonsson (häftad).

Köp båda 2 för 456 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maths Isacson