Sommaren 1985 (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (277.9 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
John Ajvide Lindqvist
Utgivningsdatum
2023-06-21
Förlag
Ordfront förlag
ISBN
9789179457884
Sommaren 1985 (ljudbok)

Sommaren 1985 Ljudbok

(137 röster)  |  Läs 17 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2023-06-21

Styckköp

109

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Det var den sommaren. Sommaren 1985. Live Aid-sommaren.

På Särsö i Roslagens skärgård finns ett kompisgäng - fyra killar och tre tjejer som hängt ihop så länge de kan minnas. Sommaren 1985 har alla utom en fyllt fjorton år och relationerna börjar förändras.

För att visa sig tuffa inför tjejerna gör killarna en båtutflykt till den svårtillgängliga ön Svärtan. På en undangömd strand finner de något otroligt: en sjöjungfru. Inte Disneyvarianten utan en rätt otäck havsvarelse med mänskliga drag. Den är fastknuten och döende eftersom den inte kan ta sig ner till vattnet. Killarna beslutar sig för att ta med varelsen hem, där de gömmer den i ett vattenfyllt badkar i en sjöbod. Men snart visar det sig att sjöjungfrun har förmågor som verkar splittrande på gänget. Vad är den egentligen kapabel till och varför var den fastknuten?

Sommaren 1985 är en berättelse om att finna sin identitet i relation till andra, om kärlek och vänskap under formativa år. Det är också en nostalgitripp till 80-talet och en sirensång för spökena av flydda somrar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 17 recensioner av Sommaren 1985. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det kunde ha blivit något riktigt spännande, men
  Carl Eldh, 10 oktober 2023

  Det här blir tyvärr min sista bok som jag tänker läsa av Ajvide. Låt den rätte och Gräns var lysande men i övrigt har det bara varit en röra av långsökta och tråkiga (icke spännande) böcker. Nu lyssnade jag på romanen som ljudbok och författaren själv läser vilket han skulle ha låtit bli. John läser entonigt och oinspirerande (kanske för att texten är just det?)vilket säkerligen påverkar mitt betyg. Att hitta en sjöjungfru och den dramatik som skulle kunna följa utav det skapas aldrig, rollpe... Läs hela recensionen

 2. Lite konfunderad!
  -, 27 augusti 2023

  För mig är det obegripligt att denna bok har hamnat under kategori Deckare. Författarens skriver tveklöst bra, men denna bok är enligt min mening en slags Fantasy skriven för tonåringar och saknar helt spänning, i alla fall enligt mitt tycke. Ajvide harskrivit ex.vis "Skriften i vattnet", som år fantastiskt bra.

 3. Ganska spännande nostalgitripp
  Fredrik, 21 augusti 2023

  En resa bak till 80-talet och allt vad det innebär. Igenkänningsfaktorn finns helt klart där när man får följa en grupp ungdomar ute i skärgården. Men att klassa detta som skräck vet jag inte riktigt. Handlar snarare om människors interagerande vid sprickningar i en grupp. Ganska bra läsning, men inget jag slukade med hull och hår.

 4. Fantastisk berättelse
  -, 15 augusti 2023

  Länge sedan jag fängslades så av en berättelse. Kan varmt rekommendera denna till alla.

 5. Nostagitripp med en otäck historia.
  -, 10 augusti 2023

  Igenkännande, bra skildrat.

 6. Väldigt bra!
  Anna-Karin Hulling, 30 juli 2023

  Väldigt spännande bok. Första ljudboken jag kunnat lyssna på. Bra inlevelse i uppläsningen.

 7. En fin berättelse ala John!
  - (Karlskrona), 26 juli 2023

  Ni kommer ej bli besvikna utan det är bara att plugga in lurarna och åka med.

 8. Toppen
  -, 26 juli 2023

  Så mysig bok. Får känslan när jag var tonåring och det hände mycket där jag bodde i Byle.

 9. Otroligt fängslande!
  S, 20 juli 2023

  Wow! Jag bara sögs in i berättelsen på direkten och tog alla lediga stunder till att lyssna tills den var slut - så spännande och levande på alla sätt. Obehaglig och mysig på samma gång. Otroligt fängslande berättelse! Och så mysig röst att lyssna till

 10. Perfekt sommarläsning
  -, 17 juli 2023

  Lindqvists återkommande härliga tempo och en berättelse som utspelar sig i sommaridyllisk miljö utgjorde den perfekta sommatsemesterboken.

 11. Bra sommarläsning
  -, 13 juli 2023

  En bra och lite ovanlig bok. Var helt klart läsvärd!

 12. Intetsägande
  -, 6 juli 2023

  Helt ok bok men inte mer än så tyvärr

 13. Förvånansvärt bra
  -, 6 juli 2023

  Brukar inte läsa böcker om övernaturligt men denna hade det i lagom dos och var spännande hela vägen igenom. Jag gillade hur den var skriven. Rekommenderar

 14. Sveriges Stephen King
  Mauritz Johansson, 29 juni 2023

  Hans sätt att skriva påminner om hur jag känner när jag Läser Stephen King. Man dras obevekligt in i berättelsen och kan inte sluta förrän boken är slut. Blir en 5 från mig.

 15. Underbara fantastiske John Ajvide!
  -, 27 juni 2023

  Nu gjorde du det igen.
  Alltså skrev en ny fängslande bok, med perfekt inläsning.
  (bortsett från lite harklande
  som jag så gärna förlåter dig för, för visst är det helheten som räknas?)
  Igen har du fastnålat öronsnäckan i mitt öra, och hur jag än provade att slita ur den så var det omöjligt.
  Du vet ju redan att jag älskar dig för att du så skönt för in musik i dina berättelser, och denna gång slapp jag iaf dansband. :-D
  Men det är en sak som gör mig lite förtvivlad n... Läs hela recensionen

 16. Betyg: 5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 26 juni 2023

  Betyg: 5 av 5 - 📚 - John Ajvide Lindqvist är en av mina absoluta topp-tre-favoriter bland författare. Dom andra två är Stephen King och Fredrik Backman. Ingen av dessa tre har någonsin gjort mig besviken. Och så är det inte heller denna gång. Det är en fantastisk bok om ett gäng ungdomar som är på gränsen mellan barn och vuxna, och den utspelar sig Live Aid-sommaren 1985. Och jag tycker att den helt klart tillhör en av hans bästa böcker. Ingen direkt skräck är det, men det är ändå en ... Läs hela recensionen

 17. Riktigt bra
  -, 25 juni 2023

  En riktigt bra och lite spännande bok i äkta "Stand by me" anda men med lite övernaturliga inslag som på nåt sätt kändes naturlig i berättelsen, den bjuder även oss 70-talister på en trevlig nostalgi tripp, bra författarinläsning dessutom.
  Jag lyssnade på boken rakt av under två dagar, en riktig sommarklassiker att läsa/lyssna på i hängmattan när man tröttnat på strandlivet!

Visa alla 17 recensioner

Fler böcker av John Ajvide Lindqvist