Sverigevänner : historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
241
Utgivningsdatum
2020-05-29
Förlag
Volante
Dimensioner
178 x 110 x 15 mm
Vikt
150 g
SAB
Lz Sanari, Arash
ISBN
9789179650230

Sverigevänner : historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn

(50 röster)  |   Läs 9 recensioner
Pocket,  Svenska, 2020-05-29
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Jag sträckläste Arashs makalöst gripande och roliga bok", Fredrik Wikingsson.

"Det finns böcker jag skulle önska att alla läser. Det här är en sådan bok (...) En oemotståndlig bok, varm, rolig och tankeväckande", Ingalill Mosander.

"Vilken underbar bok. Så mycket värme, humor och klokskap rolig men också smärtsam när jag ser oss genom deras blick", Amelia Adamo.

"Boken är hisnande, hjärteknipande, dråplig och ögonöppnande", Pernilla Ericson, Aftonbladet.

"En underfundig ögonöppnare (...) Man skrattar åt absurditeter och rörs till tårar ", M-Magasin

"... Den är så rolig", Tara.

Filmrättigheterna köpta av Filip och Fredrik!

När Arash och hans familj kommer till Sverige från krigets Iran i mitten av 80-talet är pappa Jamshid bestämd att de genast ska bli så svenska som möjligt, så snabbt det bara går.

Det är dock allt annat än lätt. Deras nya land väcker huvudbry i en mängd svåra frågor.

Är skidsemester ett tvång?

Hur många godisbitar äter ett svenskt barn, utslaget per dag?

Och varför kan man ta upp samma fyra ämnen på varenda middag under ett helt års tid utan att någonsin motta en avvikande åsikt?

Sverigevänner : Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn är den otroligt roliga och gripande berättelsen om hur två generationer av en familj tillsammans och på varsitt håll försöker anpassa sig till ett ibland svårbegripligt samhälle. Den bitterljuva berättelsen bygger både på Arash Sanaris egna och faderns dagboksanteckningar från den första tiden i Sverige. De perspektiv läsaren får på Sverige är både intressanta och väldigt roliga.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sverigevänner : historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Sverigevänner : historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Utlämnande och berörande
  Petra Göransson, 30 november 2023

  Så fint att få en inblick i hur det är att komma till nytt land och allt det innebär. Kan varmt rekommenderas.

 2. Mycket varm och bitvis gripande berättelse.
  Kenneth Börje Bengtsson, 2 februari 2023

  Arash Sanari beskriver mycket varmt hur det är att vara första och andra generationens invandrare. Skillnaden är enorm. Den första generationen är starkt formad av sin kultur och förmår inte göra våld på den medan andra generationen formas i umgänget med samhället om möjligheten ges.
  Mycket läsvärd.

 3. Väldigt bra bok
  Charlotta77, 5 september 2021

  Välskriven! Intressant, varm och även lite sorglig berättelse om en flyktingpojke och hans pappa. Bokens uppbyggnad där författaren varvar sin egen text med pappans dagboksanteckningar är genial. Sträckläste den.

 4. Fantastisk bok!
  Nina T, 2 september 2021

  En välskriven, intelligent skildring av en pappa och hans son och deras gemensamma utveckling i ett nytt land. Denna bok skulle kunna användas som undervisningsmaterial för alla som arbetar med invandrare, har kollegor från andra länder eller bara umgås med människor med annan kulturell bakgrund. Boken visar också Sverige ur ett utifrån-perspektiv och borde vara en ögonöppnare för många. En fantastisk bok som borde läsas av alla eftersom den lär oss något viktigt om oss själva.

 5. Betyg: 4 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 19 april 2021

  Betyg: 4 av 5 - 📚 - En mycket välskriven, gripande, rolig, sorglig, berörande, tänkvärd, varm, och väldigt, väldigt bra bok. Rekommenderas varmt.

 6. Fängslande och lärorik
  @bokslukarfeministen, 29 november 2020

  Sverigevänner - Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn blev nominerad till Augustpriset i år vilket jag verkligen tycker var välförtjänt. Jag tycker det var mycket intressant att både få ta del av Arash och Jamshids tankar då det gav fler perspektiv. Boken är dessutom riktigt lärorik, och ger en bra inblick om hur det är att komma som nyanländ till ett annat land. Jag hade oerhört svårt att lägga ifrån mig boken då historien verkligen fångade mig.

 7. Lättläst och tänkvärd

  En mycket tänkvärd och gripande, liksom lättläst och underhållande berättelse om familjen Sanari, som skulle bli den svenskaste av alla familjer efter flykten från Iran. Men det är inte så enkelt att komma in i vårt homogena samhälle, hur mycket man än anstränger sig.

  Ett av de korta kapitlen handlar om förväntningar på människor som flyr hit och en mening har fastnat i mitt huvud, här helt tagen ur sitt sammanhang: "Kan denna tyranni av låga förväntningar äntligen få upphöra?"
  ... Läs hela recensionen

 8. Intressant
  Sara H, 24 september 2020

  Intressant skrivet om hur det är att vara invandrare i Sverige. Många bra reflektioner och roligt att läsa om tiden på 80 talet och fram till idag.

 9. Livfull beskrivning
  Elisabeth Sjöholm, 23 september 2020

  av hur det är att vara ny i Sverige. Med allvar och humor beskrivs kulturkrocken från två perspektiv; den vuxnes och barnets. Kampen som förs för att passa in är olika, men boken beskriver också hur styrkeförhållandet mellan generationerna ändras över tid.
  Boken ger en insikt om hur svenska vanor och beteenden uppfattas för nysvenskar och är därmed en lärorik källa för att undanröja missuppfattningar.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Arash Sanari

 • Sverigevänner

  Arash Sanari

  När Arash och hans familj kommer till Sverige från krigets Iran i mitten av 80-talet är pappa Jamshid bestämd att de genast ska bli så svenska som möjligt, så snabbt det bara går. Det är dock allt annat än lätt. Deras nya land väcker huvudbry i en...