Knaster : medvetandets gåta och illusionen av ett jag (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
343
Utgivningsdatum
2021-11-05
Upplaga
1
Förlag
Volante
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Doe,Vef,Dh
ISBN
9789179650476

Knaster : medvetandets gåta och illusionen av ett jag

(13 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-11-05
225
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Den blöta klump som är vår hjärna väger knappt ett och ett halvt kilo och utgör två procent av kroppsvikten. Ja, lite mindre hos en tidigare ledamot i Franska akademien, som det ska visa sig i hjärnforskaren Pontus Waslings bok och upptäcktsfärd i jakten på vårt jag. Ändå är det som vår hjärna åstadkommer ett av de största mysterierna i universum: vårt medvetande och vår uppfattning om oss själva som varelser med personlighet, känslor och uppfattningsförmåga.

Pontus Wasling tar sig an denna gåta med både vetenskaplig nit och en stor portion allmänmänsklig nyfikenhet, genom fallbeskrivningar ur verkligheten och med vetgiriga utflykter i forskningsrön såväl som i litteraturhistorien och filosofin. Och inte minst tar han sig för att undersöka sitt eget medvetande på högst konkreta och ibland rent flytande sätt. Det är nämligen ingen liten utmaning att förstå hur det mänskliga medvetandet fungerar.

Vissa säger att vårt medvetande är den största gåtan som återstår att lösa. Andra tror att det aldrig kommer att gå att förstå vad det är. Några påstår tvärtom att problemet redan är löst. Kan det vara så att vi inte kommer längre än till konstaterandet att det bara är en serie knastrande impulser i den där blöta klumpen vi bär omkring på?

För västerlandets filosofer har medvetandet länge varit så självklart att det inte ens har varit en intressant fråga förrän ganska nyligen, samtidigt som tänkare i andra delar av världen sedan länge har varit intresserad av detta problem.

Pontus Waslings syfte är inte bara att försöka ge oss svar, utan framförallt att utmana våra mest grundläggande föreställningar och åsikter om vad vi egentligen är. Tillsammans med Sveriges mest nyfikne neurolog får du chansen att vackla i dina mest grundläggande uppfattningar och intuitiva sanningar om dig själv och världen du befinner dig i. När du slår igen Knaster är det till exempel inte helt säkert att du längre tror dig ha ett fast och enhetligt jag ...
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Knaster : medvetandets gåta och illusionen av ett jag
 2. +
 3. Jag ska leva för oss båda: En resa från mörker till ljus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag ska leva för oss båda: En resa från mörker ... av Annika Bevington (inbunden).

Köp båda 2 för 454 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Knaster : medvetandets gåta och illusionen av ett jag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Förståelse för hjärnans funktion
  Ragnar P, 2 januari 2022

  Intresset för hjärnans funktion är stort. Det finns mycket som ännu är okänt om hur de 86 miljarderna nervceller samverkar. Mycket får man dock förklarat i boken på ett sätt som går att följa även för den som inte är specialist på området.
  En stor behållning är också kopplingarna till gamla filosofers frågor som kopplas till hjärnan, liksom olika religioners föreställning av själen.
  En utomordentligt intressant bok.

 2. Fängslande
  Victoria, 22 december 2021

  Oftast läser jag inte den här typen av böcker från pärm till pärm men den här gången gjorde jag det. Jag blev så fascinerad av medvetandets gåta att omgivningen kanske tyckte jag var lite jobbig. Kommer på mig själv med att fundera över boken och dess innehåll ofta. Rekommenderar varmt. Kanske kan bli årets julklapp?

 3. Intressant och tankeväckande
  Monica Hamrin, 15 december 2021

  Jag gillar Pontus sätt att ta sig an frågan om medvetande. Han vågar sig också ut på de ovetenskapliga områdena med en nyfikenhet utan fördömde. Boken kan varmt rekommenderas.

 4. Jättebra!
  Sören , 11 december 2021

  Fint berättat och väldigt intressant! Har just beställt en extra att ge bort till min far i julklapp. En extra kul grej att författaren liksom testar på sig själv.

 5. Riktigt bra.
  Marax , 30 november 2021

  Tänkte ge bort den i present men började småläsa. Sträckläste den. Nu får jag köpa en ny eftersom mitt ex är tydligt begagnat. En bok man lär sig mycket av samtidigt som den är underhållande och välskriven. En läsupplevelse.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Pontus Wasling