Sju råd till Mustafa : så blir du lagom svensk i världens mest extrema land (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
162
Utgivningsdatum
2021-08-26
Förlag
Volante
Dimensioner
190 x 130 x 12 mm
Vikt
230 g
SAB
Ohdi
ISBN
9789179651350
Sju råd till Mustafa : så blir du lagom svensk i världens mest extrema land (häftad)

Sju råd till Mustafa : så blir du lagom svensk i världens mest extrema land

(19 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-08-26
139
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Den svenska självbilden av landet lagom stämmer inte åtminstone inte för dem som kommer hit från andra sidan jorden. Snarare framstår Sverige som en av de mest extrema platserna på planeten. Efter möten med ett stort antal nyanlända ungdomar har Mustafa Panshiri formulerat tankar och strategier för en smidigare integration. Sju råd till Mustafa är boken han önskar att någon givit till honom när han själv kom till världens mest extrema land.

2015 sökte över 35 000 ensamkommande barn och ungdomar asyl i Sverige. De flesta av dem var från Afghanistan. Under den här perioden arbetade Mustafa Panshiri som polis i Linköping en av mycket få svenska poliser med afghanskt ursprung, och i Östergötland den enda i länet som talade både dari och persiska. Nästan dagligen kom han därför att samtala med unga som sökte asyl på polisstationen där han var stationerad.

Mötet med ungdomarna från hans forna hemland var överväldigande. Mustafa Panshiri kom ihåg känslan av att vara ny i Sverige, där människor åt varm pudding av grisblod och sköljde ner maten med iskall komjölk. Pojkar och flickor i 10-årsåldern inledde förhållanden på skolrasterna, och gjorde slut på en mattelektion dagen efter men inte en enda svensk tonårskille skulle ens tänka tanken att hålla sin bästis i handen, till skillnad från hur vänner gjorde i Afghanistan.

Det var en kulturell seriekrock. Särskilt i frågor om jämställdhet och jämlikhet var Afghanistan och Sverige som skilda galaxer. Mustafa Panshiri förstod precis vad de nyanlända gick igenom och hur vilsna de kände sig. Och eftersom han hade liknande erfarenheter och kunde tala deras språk, visste han också hur han kunde hjälpa dem.

Idag har Mustafa Panshiri lämnat polisen, och är en av Sveriges mest anlitade och uppskattade integrationsföreläsare. Sedan 2015 har han besökt över 250 av landets kommuner och mött tiotusentals ungdomar. Samtidigt har hans Sverigeresa fått honom att blicka tillbaka på sin egen uppväxt, och hur han själv blev en del av det svenska samhället. Vilka knep fungerade? Vad funkade inte alls? Och vilka av hans egna erfarenheter skulle dagens invandrare i Sverige ha nytta av?

Sju råd till Mustafa är en bok för dem som kommit hit. Men den fungerar också som en nyttig ögonöppnare för alla som är födda och uppvuxna i det svenska majoritetssamhället. Genom Mustafa Panshiris ögon framstår landet lagom som precis så extremt som det faktiskt är.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sju råd till Mustafa : så blir du lagom svensk i världens mest extrema land
 2. +
 3. 21 Day Challenge - Keto

De som köpt den här boken har ofta också köpt 21 Day Challenge - Keto av Ulrika Davidsson (inbunden).

Köp båda 2 för 228 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Sju råd till Mustafa : så blir du lagom svensk i världens mest extrema land. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra men lite mesig
  -, 1 oktober 2021

  När jag säger mesig så kan det bero på att budskapet är så allvarligt och viktigt att det saknas lite mera humor och lite jäklar anamma.

 2. Integration
  Mg, 20 september 2021

  Bör läsas av alla! Ömsesidighet leder till framgång, en vinst för alla. Integration är ett samspel. För alla oavsett bakgrund är denna bok viktig.

 3. Träffsäker bok! Måsteläsning för många
  Björn Nilsson, 15 september 2021

  Enormt uppfriskande och träffsäker bok om hur det är att komma till Sverige. Jag läste den från ett "svenskt" perspektiv. Många aha-upplevelser men också gripande, bland annat om vad det kostar på att behöva förändra sin identitet.

  Många verkar ha missförstått boken. Det handlar ju inte om hur det borde vara, utan hur man kanske måste hantera sin situation som invandrare då det är som det är.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Mustafa Panshiri