Hela havet stormar : fallstudie inifrån en myndighet (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
152
Utgivningsdatum
2022-05-18
Upplaga
1
Förlag
Volante
Medarbetare
Frostner, Martin (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
O,Ep-cz Stockholm: Konstfack
ISBN
9789179652197

Hela havet stormar : fallstudie inifrån en myndighet

(14 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2022-05-18
192
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vintern 2021 blåser det upp till storm på Konstfack i Stockholm. Plötsligt blir en gammal industrihall som i åratal tjänat som utställningssal på den prestigefulla högskolan en nationell debattfråga. Det verkar kanske internt och småttigt, för på ett plan handlar allt om ett namn. Om ett ord och en färg. Men under ytan synliggör bråket om Vita havet viktiga frågor om identitetspolitik, värdegrunder och vad som händer när våra myndigheter och deras anställda allt oftare behöver förhålla sig till aktivism.

När studentkollektivet Brown Island väcker frågan om att döpa om utställningssalen Vita havet eftersom namnet uppfattas som kränkande går en av skolans professorer ut i en debattartikel och ifrågasätter det rimliga i att se namnet som ett uttryck för rasistiska strukturer. Hennes artikel leder till en namninsamling bland skolans lärare och snart är det uppenbart för Sara Kristoffersson att hon står helt ensam mitt i turbulensen utan att riktigt förstå varför. En mot fyrtiofyra.

Vad hände med sakargument, förnuft och kunskap? Är det rimligt att vi låter känslor, upplevelser och inte sällan politiska uppfattningar styra inte bara namn på undervisningsrum, utan i förlängningen alltmer av hur våra myndigheter och institutioner arbetar?

Hela havet stormar är Sara Kristofferssons egen berättelse om Vita havet-debatten. Det är en naken fallstudie inifrån en myndighet, som ställer frågor av principiell vikt för oss alla.

Sara Kristoffersson är konstvetare, författare och kritiker. Sedan 2015 är hon professor i designhistoria på Konstfack. Hon skriver återkommande kritik för Dagens Nyheter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hela havet stormar : fallstudie inifrån en myndighet
 2. +
 3. Saknad : på spaning efter landet inom oss

De som köpt den här boken har ofta också köpt Saknad : på spaning efter landet inom oss av Katarina Barrling, Cecilia Garme (häftad).

Köp båda 2 för 351 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Hela havet stormar : fallstudie inifrån en myndighet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En sann hjältinna!
  Mikaela, 22 december 2022

  Vem ska någonsin betala, och hur, för vad den här stackars kvinnan tvingats genomgå? Så mycket lidande helt i onödan 😥

 2. Man tappar hakan
  Madeleine, 25 juli 2022

  Va? Får det gå till såhär i Sverige? Fallstudien är en välskriven, saklig och väl underbyggd beskrivning om hur en självständig professor med integritet blir söndersmulad på sin arbetsplats. Boken skulle kunna vara en Crime-roman. Även om man vet facit så hoppas man hela tiden på att Kristoffersson ska få upprättelse. Fortsättning följer!

 3. Sverigebilden krackelerar

  Sverigebilden krackelerar
  Girig-Sverige+Hela havet stormar+Saknad är mina senast lästa böcker vilka får mig att tappa fotfästet.
  Tre 'måsteläsningar' för alla och envar.

 4. Samhällsrelevant
  /M, 24 juni 2022

  För alla som är intresserade av rasism och antirasism. Men boken har ett bredare samhällsperspektiv och borde ingå i all arbetsledarutbildning.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Sara Kristoffersson