Imperiets barn : ett reportage (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2023-03-16
Förlag
Volante
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
225 x 145 x 22 mm
Vikt
420 g
SAB
Oh
ISBN
9789179652883
Imperiets barn : ett reportage (inbunden)

Imperiets barn : ett reportage

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2023-03-16
219
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Kort och gott sensationell. En av årets bästa reportageböcker." Per E Andersson, Kulturnyheterna SVT

"Liza Alexandrova-Zorina gläntar inte bara på dörren till en annan värld, hon ställer upp den på vid gavel. Och där överlappar det postsovjetiska samhället med din badrumsrenovering." Hynek Pallas, Sydsvenska Dagbladet

"Som reportage är denna bok ett mästerverk." Torbjörn Elensky, Fokus

"Det här är en bok som brinner i händerna. Tydligen krävs en osannolikt modig reporter från Ryssland för att ge oss denna kunskap om vad som händer i Sverige." Maria Schottenius, Dagens Nyheter

"En av årets viktigaste reportageböcker." Leonidas Aretakis, Expressen

"Lysande ... skulle kunna ses som en uppföljare till en klassiker i genren. I Imperiet reser polske Ryszard Kapuscinski från Moskva till Donetsk, Tbilisi till Jerevan, medan Sovjet rämnar framför hans reporterögon. Trettio år senare har imperiets barn skingrats i jakten på försörjning. I Sverige, liksom i andra västländer, har de blivit globaliseringens förlorare." Staffan Lindberg, Aftonbladet;

En villa i Bromma som förvandlas till gangsterhotell.
En pizzeria i Alvesta där ett bråk leder till blodshämnd.
Ett lyxbygge i Roslagen där arbetarna får nog och slår sönder precis allt.

Det finns delar av Sverige som de flesta aldrig ser. Det är samma städer, samma gator, byggnader och torg. Men i den här världen gäller inte svensk lag. Mänskliga rättigheter finns inte, ekonomin är svart, maffian sköter arbetsförmedlingen. Och språket som talas är ryska.

De som lever där kommer alla från det forna Sovjet. Ukrainska och uzbekiska byggarbetare. Städerskor från Belarus och maffiamän från Kaukasus. Vladimir Putins gamla vänner och ryssar som driver illegala arbetsförmedlingar. Tjejer som slåss mot hedersförtryck. Människor som jobbat svart i årtionden och bara drömmer om att en dag få leva som vanligt folk.

I flera uppmärksammade reportage har journalisten Liza Alexandrova-Zorina granskat det ryska parallellsamhället i Sverige, i perioder under falsk identitet. Det här är berättelsen om imperiets barn.

Liza Alexandrova-Zorina föddes i Leningrad 1984 och växte upp i en sovjetisk småstad norr om Polcirkeln. Hon hann skriva sex böcker och nomineras till flera prestigefyllda litterära priser innan hennes engagemang som människorättsaktivist slutligen tvingande henne att lämna Ryssland. Hon bor numera i Stockholm. Imperiets barn är hennes första bok på svenska.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Imperiets barn : ett reportage
 2. +
 3. När ingen lyssnar

De som köpt den här boken har ofta också köpt När ingen lyssnar av Diamant Salihu (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Imperiets barn : ett reportage. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd
  /M, 20 april 2023

  Intressant, reportage från ett för de flesta dolt parallellsamhälle som beskrivs genom ögonen på en närvarande och nyfiken betraktare. Ibland lite svår att hänga med i genom växlingar av berättarens egna minnen, som dock ger ett mervärde, och de karaktärer som utgör berättelsernas aktörer. Läsvärd!

 2. Dålig beskrivning av ett stort problem för Sverige
  Hans Karlsson , 9 april 2023

  Hon beskriver, på dålig och ibland obegriplig svenska om ett stort och pinsamt problem i det svenska samhället. Visst känner hon viss sympati med de utsatt f.d. Sovjetmedborgarna. Det kan hon givetvis göra och sedan åka hem till sin fin miljö i Djursholm. Hur denna bok kan ha fått sådana lovord är för mig obegripligt.

Visa alla 2 recensioner