Brottsplats: Skolan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
188
Utgivningsdatum
2023-09-01
Förlag
Volante
Dimensioner
13 x 209 x 115 mm
Vikt
370 g
SAB
Oepa,Emia
ISBN
9789179653095
Brottsplats: Skolan (inbunden)

Brottsplats: Skolan

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-09-01
239
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Brottsplats: Skolan Kan levereras innan julafton
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  225
Visa alla 1 format & utgåvor
Elever som hotar andra elever, elever som trakasserar lärare, elever som förstör. Vesna Prekopic ger i "Brottsplats: Skolan" en effektiv bild av våldet i den svenska skolan. Det är omöjligt att blunda. Sakine Madon, Dagens Nyheter

Det är ingen vågad gissning att "Brottsplats: Skolan", kommer att spela en avgörande roll i samhällsdebatten ända in i 2026 års valrörelse. Magnus Utvik, Jönköpings-Posten

Brottsplats: Skolan är en berättelse om misslyckande.

Dels Vesna Prekopics eget. Efter mer än ett decenniums framgångsrikt arbete som lärare och skolledare, fick hon möjlighet att som rektor själv ta över en nystartad skola. Fylld av idealism och visioner mötte hon barnen och deras föräldrar. Mindre än ett år senare hotad och spottad på av sina elever, på gränsen till utbrändhet på grund av övermäktig arbetsbelastning bedömde hennes chefer att det var för farligt för henne att jobba kvar på skolan.

I de erfarenheter som Vesna Prekopic gjorde finns en större berättelse. För Brottsplats: Skolan handlar inte minst om samhällets misslyckande.

Nästan varannan elev i årskurs nio uppger numera att de utsatts för stöld, våld, hot, rån eller sexualbrott samtidigt har hoten och våldet mot lärare och rektorer exploderat. Sedan 2012 har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket mer än fördubblats. Den institution som har ansvar för att ge våra barn utbildning och trygghet, är idag den vanligaste brottsplatsen i Sverige vad gäller misshandel och sexuella kränkningar.

Hur kunde det gå så fel? I Brottsplats: Skolan möter Vesna Prekopic lärare, skolledare, forskare och politiker. Hennes undersökning tecknar en bild av hur världens viktigaste arbetsplats blev en av de farligaste men leder också fram till en tanke om vad vi kan göra åt det.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Brottsplats: Skolan
 2. +
 3. Klanerna : den systemhotande brottsligheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klanerna : den systemhotande brottsligheten av Jan Persson, Johannes Wahlström (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Brottsplats: Skolan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bok alla skulle ha !
  Eva Birgitta Lindéus, 9 november 2023

  En sådan viktig bok. Skriven på ett bra sätt , man blir engagerad . En bok som borde finnas där barn finns !

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Vesna Prekopic

 • Papporna, sönerna, våldet

  Beata Hansson, Vesna Prekopic

  Media visar upp bilder på mammor som nattvandrar, mammor som uppvaktar politiker, mammor som skapar nätverk. Mammor som försöker skydda sina barn. För varje skjutning växer mammornas börda av vanmakt och sorg. Men var är papporna? Var är männen, d...