Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
123
Utgivningsdatum
2021-08-16
Upplaga
1
Förlag
Nypon förlag
Dimensioner
11 x 108 x 165 mm
Vikt
205 g
SAB
Hcg
ISBN
9789179873998

Pojken som blev kvar

Kartonnage,  Svenska, 2021-08-16
209
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  149
 • Ladda ned och lyssna i Bokus Reader.
  99
Visa alla 2 format & utgåvor
Andra världskriget pågår och Danmark är ockuperat av tyskarna. David är elva år och bor med sin familj i Köpenhamn. De är judar och rädslan för nazisterna växer sig större för varje dag som går.

David blir sjuk och läggs in på sjukhus. Hans familj väljer då att fly till Sverige och lämna David ensam kvar i Köpenhamn. Han blir omhändertagen av en vänlig familj men måste bygga upp ett nytt liv utan mamma och pappa. Han söker sig nya vägar men brottas ständigt med rädslan för ensamhet och för tyskarna, och med lögnerna kring vem han egentligen är.

Andra världskriget pågår och Danmark är ockuperat av tyskarna. David är elva år och bor med sin familj i Köpenhamn. De är judar och rädslan för nazisterna växer sig större för varje dag som går.

David blir sjuk och måste läggas in på sjukhus. Hans familj väljer då att fly till Sverige och lämna David kvar i Köpenhamn. Han blir omhändertagen av en vänlig familj men måste bygga upp ett nytt liv utan mamma och pappa.

Vad innebär det för en liten pojke att inte riktigt veta varför mamma och pappa lämnade honom, och att undra om de någonsin kommer att ses igen? Och hur ser livet ut när man för att överleva ständigt måste ljuga om vem man är och om varifrån man kommer?

Migration och etik, mänskliga rättigheter och demokrati är stora och ständigt aktuella ämnen som engagerar. Skönlitterära texter med historiskt innehåll och engagerande ämnen är en bra ingång för att skapa förståelse för sin omvärld och för andra. De väcker läslust och intresse för att utforska etiska värden.

Set Mattsson har tidigare gett ut flera böcker för vuxna i historiska miljöer på Hsitoriska Media. 2016 gavs Så länge min bror andas ut där Mattson skildrar danska judars flykt till Sverige under andra världskriget. Pojken som blev kvar knyter an till samma tema, men är författarens första lättlästa bok riktad till barn och ungdomar.

Sagt om Set Mattssons tidigare bok Så länge min bror andas:

"En gripande och spännande historia ... Set Mattsson har skapat ett stycke stor litteratur."

BTJ

Boken finns också som e-bok och digital ljudbok.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pojken som blev kvar
 2. +
 3. Stefans flykt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stefans flykt av Set Mattsson (kartonnage).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Set Mattsson