Tills alla dör (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (284.4 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Gerhard Hoberstorfer
Utgivningsdatum
2021-04-19
Förlag
Mondial
ISBN
9789180020725

Tills alla dör Ljudbok

(454 röster)  |  Läs 45 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2021-04-19

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
VINNARE AV STORA JOURNALISTPRISET 2021

I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv.

Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som visas upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra?

Tills alla dör berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet.

*

"En djupt imponerande prestation."
Victor Malm, Expressen

"För tankarna till den nya tv-serien Snabba cash. Fast Salihu skalar bort ytan och blottlägger tragedin så att den berör."
Hynek Pallas, GP

"En lärorik bok."
Leif GW Persson

"Tills alla dör av Diamant Salihu är en FANTASTISKT berättad och jävligt omskakande berättelse om vad som pågår runt gängen i Järva. Läs, för detta är helt enkelt 5-plus-journalistik!"
Alex Schulman

"Boken är tveklöst en av mina starkaste läsupplevelser någonsin."
Bilan Osman


"En lysande bok, som ringar in problematiken med stor precision."
Expressen Ledare

"En oumbärlig bok för den som åtminstone vill försöka förstå varför pojkar skjuter varandra."
Sara Martinsson, DN

"Diamant Salihu gör inte bara en gedigen och på många sätt banbrytande reporterinsats, han släpper också fram ett personligt tonfall av förtvivlan över en förlorad generation."
Jens Liljestrand, i SVT

"En nödvändig bok för alla som vill förstå dagens svenska samhälle."
Niklas Orrenius

"En av årets viktigaste böcker."
Barometern

"En briljant grävande reporter som också visar sig kunna skriva och berätta en historia."
Jan Gradvall, Di Weekend

"Diamant Salihu låter aldrig hopplösheten han konfronteras med radera ut den frågan. Det är kanske det som imponerar mest i berättelsen om en verklighet som i sin blodiga meningslöshet för tankarna till Shakespeare ... Stora Journalistpriset?"
Per Svensson, DN

"En briljant grävande reporter som också visar sig kunna skriva och berätta en historia."
Jan Gradvall, Di Weekend

"Varför? Diamant Salihu låter aldrig hopplösheten han konfronteras med radera ut den frågan. Det är kanske det som imponerar mest i berättelsen om en verklighet som i sin blodiga meningslöshet för tankarna till Shakespeare ... Stora Journalistpriset?"
Per Svensson, DN


*

Diamant Salihu (f. 1983) är grävande journalist. 2021 vann han stora journalistpriset som "Årets röst".
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 45 recensioner av Tills alla dör. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket läsvärd.
  -, 21 januari 2024

  Imponerande hur författaren arbetat med boken. Skrämmande läsning. Borde läsas av alla så att insikten om vad som händer ökar i vårt samhälle.

 2. Detaljerad skildring
  -, 23 november 2023

  Man får en bättre förståelse för varför det blivit som det blivit. Mycket detaljer som förtydligar. Intressant. Det verkar vara otroliga insatser som krävs för att vända utvecklingen.

 3. Viktig
  Lelle, 25 september 2023

  En bok alla borde lyssna på för att förstå roten till ett av de största samhällsproblemen i vår tid.

 4. Bra och lärorik bok
  Thomas, 19 september 2023

  Bra och lärorik, alla med åsikter om gängvåldet borde läsa den.

 5. Mycket bra
  -, 31 juli 2023

  Ett viktigt ämne som tas upp och belyser vilka samhällsproblem som eskalerar. En väldigt bra bok som griper tag om en.

 6. Välskriven & tankeväckande.
  -, 27 juli 2023

  Denna bok lämnar mig inte oberörd!Läs den,du ångrar dig inte.

 7. En bok som går på djupet
  -, 1 juni 2023

  Imponerande research. En bok som berör på djupet

 8. Välskrivet och initierat
  -, 28 maj 2023

  Trovärdig beskrivning av en samhällsfarlig och för många okänd verklighet. Saknar kanske ändå analysen om varför normalsamhället inte reagerat tidigare på det som så tydligt signalerat om vad som var på väg. Nu med facit i hand, vet många att förortens misslyckande och sveket mot att nå en lyckad integration lett till en human katastrof. Berättelsen känns ärlig, men har en underton av spekulation i hopplösheten för grupper som samhället utelämnat genom att komprimera dessa till miljonprogrammens bostadsområden

 9. Lärorik
  -, 3 mars 2023

  Rekommenderas för alla ungdomar som beundrar kriminella gäng och ser upp till dem som förebilder. Skolorna måste dela ut boken gratis tycker jag.

 10. Bra bok och bra uppläsare.
  -, 12 januari 2023

  En bra mångfacetterad skildring av ett aktuellt samhällsproblem. I uppläsning på x1.3 hastighet i två sittningar kändes den endast överflödig (övermättande) med en till två timmar kvar när narrativ började upprepas och samma perspektiv som skildrades tidigare i boken fortsatte att skildras utan katarsis. Men bortsett från det var det en trevlig lyssning; nästan lite pulp fiction-känsla med de olika historierna och tidslinjerna som vävdes samman i slutet.

 11. Läs!
  -, 7 oktober 2022

  Detta är en bok som alla i dagens Sverige borde läsa. Rå, ärlig och ögonöppnande. Fantastiskt arbete och journalistik av författaren!

 12. Gripande och viktig
  Siri, 21 augusti 2022

  En bok som alla borde läsa/lyssna på för att förstå problemen i Sveriges förorter. Det blir tydligt att enbart längre straff inte är lösningen på ett outtömligt problem. Författaren gör intressanta analyser genom hela boken.

 13. Ärlig och bra
  -, 15 juli 2022

  Bra och väldigt beskrivandet. Man få en ny bild av konflikten.

 14. Detta berör
  Anna, 13 juli 2022

  Att läsa om något som sker nära mig men ändå är så främmande är väldigt speciellt. Här beskrivs hur många olika som är viktiga i uppväxten. Föräldrar, skola, vänner, vuxna, socialen och ungdomsverksamheten.

 15. Deltar man i samhällsdebatten bör man läsa denna
  -, 21 juni 2022

  Viktig. Storfamiljer från regioner med låg utbilding. Explosivt. Författaren skyggar inte.

 16. En bok alla bör läsa
  - (Karlskrona), 21 april 2022

  Behöver egentligen inte säga mer än så. Välskriven, spännande och viktig.

 17. Intressant skildring
  -, 17 april 2022

  Intressant skildring som får en att tro att det Sverige man växt upp i tyvärr för evigt är förlorat.

 18. Bra och gedigen genomgång
  -, 10 mars 2022

  Intressant och skrämmande läsning. Dock inte några direkt nya slutsatser om varför situationen i förorterna är som den är.

 19. Tills alla dör
  -, 31 december 2021

  Fantastiskt bra bok.

 20. Alla mördar alla.
  -, 15 november 2021

  Intressant att få höra om upptakten till hur det hela startade. Jag tyckte det mesta flöt ihop sen med vilka som skulle mörda vem. Tappade lite intresset efter ett tag. Inser att våra politiker inte har en aning om vad de snackar om när de som lösning på gängvåldet pratar preventivt om utbildning etc. Finns inte en chans att hindra nyrekrytering så länge som småkidsen ser dessa snubbar som förebilder.

 21. Toppen
  -, 2 november 2021

  Suttit som klistrad. Otroligt välskriven bok med så viktig information.

 22. Alla borde läsa denna bok!
  - (Bromma), 30 oktober 2021

  Mycket tänkvärd information som inte bara rör oss alla utan också pekar på vad vårt samhälle behöver för att må bättre och leva i fred med varandra.

 23. Väldigt intressant
  -, 19 september 2021

  En väldigt intressant och ärlig skildring och inblick i det man hör på nyheterna och i media.

 24. Tills alla dör
  Gnutta Gniden, 12 september 2021

  Välskriven bok om förorternas gängkriminalitet med fokus på Shottaz och Dödspatrullen. Boken ger en djupare insikt i ämnet än vad man får genom tidningars och övriga medias artiklar. Den berättar om unga killar som av olika anledningar dras in i kriminalitet medan deras förtvivlade familjer maktlöst tvingas se på. Den handlar också om det obegripliga i att barndomskompisar plötsligt blir fiender och skjuter ihjäl varandra. Framför allt ställer den frågor på ett individuellt plan om varför de ... Läs hela recensionen

 25. Hopplöst och hoppfullt
  -, 24 augusti 2021

  Tänkvärt

 26. En annan värld
  -, 22 augusti 2021

  Den berör och ger helt klart en bild av något jag inte hade en aning om. Imponerad av det genuina bakgrundsarbete som författaren har gjort. Beundrar hans uthållighet och mod. En bok alla borde läsa/lyssna till. Komplex problematik som kräver samarbete över många gränser för att uppnå fred.

 27. Förståelse för problemen
  -, 19 augusti 2021

  En bild av problemen, som jag inte kände till innan. Författaren har lagt ner ett fantastiskt jobb för att skapa denna bok.

 28. Vi måste göra någonting!
  BiblioteKarin, 20 juli 2021

  Det är en sorglig bild av Sverige som målas upp. Utanförskap och segregation. Vi har misslyckats med att få de som bor i förorten att känna sig som en del av oss, av vårt land. Hur blev det såhär och hur kan vi rätta till situationen? Vi använder fel metoder för att komma tillrätta med problemet. Det står helt klart efter att ha läst den här boken. Vi behöver tänka om, tänka nytt.
  En väldigt viktig bok som alla borde läsa.
  Mycket sorg och förtvivlan men också en liten gnutta hopp. F... Läs hela recensionen

 29. Intressant bok
  -, 8 juli 2021

  Fick en förståelse för vad som händer. En besvikelse och ilska men också sorg över en förlorad generation. Stackars mödrar.
  Hur ska detta kunna vända? Tacksam för att det finns journalisterna som försöker förstå och förhoppningsvis läser boken av beslutsfattare.

 30. Hyperaktuell
  Eva, 1 juli 2021

  En bok som ger mycket tankar och funderingar om hur samhället tar hand om ungdomar, utsatta familjer och hur fortsatta tragedier kan undvikas. En uppföljare om några år vore spännande.

 31. Reflekterande och tänkvärd
  -, 28 juni 2021

  En reflekterande och välskriven kartläggning av Rinkebykonflikten. Salihu visar respekt för de han kommit i kontakt med och som ingår i den gedigna research som ligger till grund för berättelsen. Rekommenderas starkt

 32. Verklig verklighetsflykt
  -, 16 juni 2021

  Det här är inte bara ett gediget journalistiskt arbete utan även en välskriven bok med en dramaturgi som hela tiden leder storyn framåt. Det är lätt att dra paralleller med Familjen, men Diamant Salihu har skapat något som är så mycket bättre. Här får vi följa samhällsutveckling, segregation, religion, drömmar och död. Inget A till B utan kaos, krig och sorg. Huvudpersonerna är självklart män som känner sig utanför samhället och sugs in i en gängkultur. Det är omskakande, upprörande och en up... Läs hela recensionen

 33. Borde bli utbildningsmaterial?
  -, 15 juni 2021

  Om du vill försöka förstå så läs. Det är så lätt att bara skylla problemen med gängkriminalitet på invandring. Det är svårare att förstå de egentliga bakomliggande problemen. Vems är egentligen problemen, vem/vilka skapade dem, bidrog till dem, och hur kunde det bli så här?

 34. Toppenbra belyst!
  -, 7 juni 2021

  Mycket bra och högst intressant!

 35. Integrationen som misslyckades
  -, 24 maj 2021

  En skrämmande beskrivning av den kriminella miljön kring Järvafältet. Om brottslighetens vardag, om morden, om lojaliteten, om bristen på respekt för rättsväsendet, om rädslan som hindrar anhöriga från att vittna. En angelägen bok!

 36. Intressant
  Fjodor, 20 maj 2021

  Bra uppläsare också samt att han verkar veta vad han skriver om. Intressant och skrämmande hur Sverige har blivit idag.

 37. Nyttig bok
  Thorbjörn Forsberg, 19 maj 2021

  Bra och initierad beskrivning av verkligheten. Borde läsas av samtliga riksdagsmän.
  Dessutom vore det bra om många journalister också läste den.

 38. Fantastiskt bra bok!
  -, 19 maj 2021

  Boken borde läsas av alla politiker på riks- och kommunal nivå, då den är en ambitiös studie i misslyckad (obefintlig?) integration. Finns det någon väg ut ur denna tragik?
  Heder åt författaren som beskriver problematiken på ett intressant och fängslande sätt.

 39. Borde tillhöra kvällslektyr för varje politiker!
  -, 17 maj 2021

  OK! Klarsynt och intressant!

 40. Insikt
  Jaget, 16 maj 2021

  Denna bok borde översättas till de olika etniska språk som finns representerade i boken. Underbar journalistik.

 41. Bra bok att lyssna på
  Lena, 14 maj 2021

  Välskriven och intressant bok, som belyser olika sidor i Rinkeby konflikten. Författaren har enorm kunskap och ett brinnande engagemang vilket förmedlas med lättsam text. Ibland lite tjatig vad gäller de socioekonomiska bakgrund de inblandade. En mycket bra berättarröst!

 42. Verkligheten
  -, 12 maj 2021

  Mycket väldokumenterad bra skriven bok om verkligheten som regering och alla i vårt land inte vill se.

 43. Mycket läs- och lyssnarvärd!!!

  Mycket bra journalistiskt arbete, där han försökt belysa alla de lager av en gigantisk problematik, som han kommit åt. En intressant skildring av olika människoöden och man förstår bättre nu, hur komplex situationen är och anledningen till skjutningar, vendettor och kriminalitet. Jag önskar regering och opposition tar till sej all den information som finns här, för nånstans i mörkret har han speglat att det finns hopp att göra något. Han har speglat det på ett professionellt och empatiskt sätt. Tack Diamant Salihu för denna bok!! All kärlek!

 44. Måste läsas
  -, 10 maj 2021

  Fick många gånger tala om för mig själv att det inte var en kriminaler jag läste utan en sann berättelse

 45. Intressant
  -, 29 april 2021

  Väldigt intressant, och välskrivet och att få insyn i allt elände som händer

Visa alla 45 recensioner

Fler böcker av Diamant Salihu