Format
Inbunden
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2023-03-10
Förlag
Mondial
Dimensioner
220 x 150 x 26 mm
Vikt
426 g
ISBN
9789180022774

Revolutionens första offer

(18 röster)  |   Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-03-10
249
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
När journalisten Lina Makboul får i uppdrag att granska svenska mediers roll under metoo inser hon snabbt att insatserna är skyhöga. Rättsliga och medieetiska principer som varit huggna i sten har plötsligt utmanats i rasande fart, och samtidigt ska metoo fredas från granskning. Obrottslig lojalitet med revolutionen krävs, den som inte stämmer in i kören ska krossas.

Revolutionens första offer är en personlig berättelse om att granska en pågående storm, och om att tappa fotfästet längs vägen. På samma gång är det en dissekering av drevets mekanismer och vad det innebär att känna sig jagad av precis alla.

*

»Borde skickas till varje mediechef i landet«
Upsala Nya Tidning, ledare

»Lina Makbouls nya bok är en käftsmäll«
Kajjan Andersson, Expressen debatt

»Om inte Lina Makbouls bok leder till räfst och rannsakan står det illa till med svensk medieetik«
Svenska Dagbladet

»Skildrar på ett skickligt sätt det kollegiala gegget bland journalisterna«
Kvartal

*

Lina Makboul (f. 1973) är journalist. Hon arbetar sedan 2002 på SVT:s samhällsredaktion i Göteborg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Revolutionens första offer
 2. +
 3. Jävla karlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jävla karlar av Andrev Walden (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Revolutionens första offer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Upplysande och viktig bok
  Therese, 2 januari 2024

  Mycket bra bok att läsa för att förstå hur vinklade vissa nyheter är och hur lätt ett mediadrev kan dras igång på godtyckliga grunder av folk som tror sig 'veta'. Det är skrämmande att se vilken makt en del mediala personer har och hur de utnyttjar den för att driva sin personliga och ogrundade åsikt framåt, oaktat vilka förödande konsekvenser det får för den som står i skottgluggen.

 2. Välskriven uppgörelse med fegheten
  Madeleine, 31 mars 2023

  Makboul avslöjar på ett drivet och spännande sätt hur en majoritet journalister vände yrkesetik och sanningen ryggen under Metoo-drevet. Makboul är inte bara en bra journalist utan också en utmärkt bra författare.

 3. Hur ett drev ser ut i nutid
  Eyvor Karlsson, 31 mars 2023

  Mycket bra. Tydlig. I en tid när allt går i en hastighet vi inte hinner med i. Eftertänksamhetens bok. Varför är vi så snabba att trycka på gilla. Och sen dela. Står vi verkligen alltid bakom våra val? Eller ska det bara gå fort? Och så skyller vi på någon annan. Tar vi beslut bara genom att läst rubriken? Men skrämmande verklighet vi lever i.

 4. Journalismens smutsiga bakgård
  Robert Stenkvist, 31 mars 2023

  Makboul beskriver journalismens baksida där alla journalister förväntas följa vissa dogmer och ansluta sig till det perspektiv som råder. Och den gällande diskursen kan beskrivas som woke-vänster.

 5. Spännande och intressant återblick
  Mathias, 31 mars 2023

  Kunde knappt sluta läsa när jag börjat. Väldigt intressant återblick på en tid där det verkar som att många ångrar sig i efterhand och där det både var utpekade som förlorade karriärer men samma med utpekarna också.

 6. Otroligt viktig bok
  Peter Ohlsson, 31 mars 2023

  En otroligt viktig bok om hur mediadrev uppstår, hur media och mediala personer alltid lika lättvindigt missbrukar sin makt och vilka som tjänar på det. Om ointresset av att ta konsekvenser av att starta ett drev hur katastrofala följderna än blir. Köp den och läs den!

Visa alla 6 recensioner