Att välja ett liv (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (287.8 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Lo Kauppi
Utgivningsdatum
2021-09-29
Förlag
Bazar Förlag
ISBN
9789180062602

Att välja ett liv Ljudbok

(32 röster)  |   Läs 5 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2021-09-29

Styckköp

79
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"En gripande och ytterst levande historia om Sverige för hundra år sedan och om den starka Ottilia, författarens morfars mor."

Expressen

Att välja ett liv är en verklighetsbaserad roman som lyfter fram ett kvinnoöde i början av förra seklet. En bok i samma anda som Moa Martinsons älskade statarromaner - om en kvinna som går från välstånd till armod, men hela tiden står upp för sig själv och sina barn.

Året är 1921 och handlardottern Ottilia har länge sett fram mot sin 21-årsdag. Myndighetsdagen, då hon äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek.

Men lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. Fem år senare är hon en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som statare på Överjärva gård utanför Stockholm. Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

"Boken är en smärtsam och livsviktig påminnelse om att vi inte kan ta kvinnors rättigheter för självklara."

Upsala Nya Tidning

"Den är ett fint tidsdokument med en genomarbetad miljöskildring och en gripande historia ... En bladvändare i arbetarförfattarnas fotspår."

BTJ

"En gripande och fascinerande historisk roman ... En arbetarroman med en handling och ett livsöde som både inspirerar och berör på djupet."

Agneta Norrgård, P4 Västernorrland

"Moderskapets pendling mellan att vara det underbaraste och att vara ett fängelse som gör livet omöjligt, framträder gång på gång. /.../ Böcker som 'Att välja ett liv' är viktiga för att vi aldrig ska glömma vilket helvete det varit att vara kvinna och att vi aldrig kan luta oss tillbaka och ta några rättigheter för givna."

Upsala Nya Tidning

"Författaren lyckas också fint åskådliggöra hur kvinnans beroendeställning och maktlöshet yttrar sig i vardagliga situationer. /.../ Genom skärvan som är Ottilias levnadsöde speglas både kvinnoförtryckets mekanismer och ett skede av samhällsförändring. Det är ingen dålig illustrerad studievägledning att sätta i händerna på en ung generation."

Arbetarbladet

"Marie Lok Björks morfars mamma gick i början av 1900-talet från att vara handlardotter till att bli statare. Hennes öde är verklighetsbasen i starka roman Att välja ett liv som vibrerar av ilska över kvinnors utsatthet. Även en ung kvinna har rätt att göra felaktiga val och ändå få respekt. Livet är inte svartvitt."

M-Magasin
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Att välja ett liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Verkligheten förr
  -, 7 april 2023

  Intressant.

 2. Svensk kvinnohistoria i ett gripande format
  -, 17 februari 2023

  Fint skriven bok om en ung kvinna i Sverige för hundra år sedan. Med en bra handling visas hur samhället såg ut då och den utveckling som sakta börjat för bättre villkor för kvinnor. Tydligt och mjukt inläst av Lo Kauppi. Lyssna på den!

 3. Viktig historia slarvas fram
  Cecilia E, 2 januari 2023

  Ämnet är viktigt och borde kunna engagera de flesta. Författaren måste ha haft tillgång till bra källmaterial, eftersom det är hennes egen släktings liv för 100 år sedan boken handlar om.
  Men boken slarvas fram. Det går för fort och är för ytligt. Ingen karaktär tillåts växa fram, man får helt enkelt ingen känsla ens för Ottilia, huvudpersonen. Varför får ingenting i hela boken ta mer än en kvarts sida att beskriva, innan Ottilia skyndar vidare till nästa man och nästa unge?

  De... Läs hela recensionen

 4. Svensk historia
  -, 30 november 2021

  Viktig berättelse om hur Sverige såg ut för inte så länge sen.

 5. Lysande och sorglig.
  -, 9 oktober 2021

  En bok som alla borde läsa, ger förståelse för den kamp som utspelats under 1900-talet.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Marie Lok Björk