Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
474
Inläsare
Martin Halland
Utgivningsdatum
2023-04-27
Förlag
Bazar Förlag
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
SAB
K.54,Lz Mann, Allan
ISBN
9789180064989
Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin (inbunden)

Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

(46 röster)  |  Läs 14 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-04-27
249
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"En ärlig och jordnära beskrivning av en enkel men unik mans himmel och helvete. Tynander förmår att gestalta Allan Manns otroliga livsöde med föredömlig känsla och sans... Allan Mann är en stor läsupplevelse värd varje enskild minut över de 475 sidorna."

Arvika Nyheter

Allan Mann från Töreboda är 18 år när han 1939 anmäler sig som frivillig på finska sidan i Vinterkriget mot Sovjetunionen. När Tyskland sedan invaderar Norge går han över gränsen och deltar i strider som leder till Hitlers första nederlag. Svårt sårad på sjukhuset värvas han av brittisk underrättelsetjänst och blir agent och kurir mellan Sverige och Norge. Han utbildas till närstridsexpert och fallskärmsjägare och under krigets slutskede släpps han längs fiendens linjer i ett mardrömslikt Nordnorge.

Allan Mann stred i fyra olika uniformer och blev vår tids mest dekorerade officer. Det här är den unika historien om hans dramatiska krigsupplevelser, byggd på arkiv, intervjuer med de som kände honom och Allans egna dokument. Det är berättelsen om en ung svensk som under en våldsam tid riskerade allt för nationers rätt till frihet och självständighet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin
 2. +
 3. Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afghanistan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afg... av Robert Karjel (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kollega och vän.
  Monica Eriksson, 14 september 2023

  Intressant att läsa om Allans bedrifter. Jag lärde känna Allan när jag var elev vid GIS på Karlberg. Vi träffades i Boden där han hälsade på. Han var en mycket trevlig och ödmjuk person. Extra roligt att läsa om vad han utfört för gärningar, speciellt eftersom han inte gärna berättade vad han gjort och upplevt. En fantastisk fin vän.
  Kjell Eriksson, Boden.

 2. Läsvärd!
  Pierre Svensson, 12 september 2023

  En otrolig berättelse om en svensk i Svenska frivilligkåren i finska vinterkriget och som norsk soldat/ motståndsman. Utbildad under andra världskriget i Storbritannien till commando soldat och SOE agent.
  Rekommenderas!

 3. Mycket intressant
  Bengt Torsten Sundén, 12 september 2023

  Välskriven bok om Kapten Mann, och intressant...
  Själv har jag haft nöjet att träffa huvudpersonen Allan Mann.
  Då på en självförsvarsövning 1967. Värmlandsregemente I2
  Jag blev utsedd att försöka brotta ned Kapten Mann...
  Det slutade med en katastrof för mig....

 4. Kanonbra
  Observer, 1 augusti 2023

  Mycket intressant bok och mycket fakta som man inte kände till. Såväl en historiebok som en faktabok och skrivet som en roman.

 5. Norska motståndsrörelsen ( Allan Mann )
  Linda Sundström, 19 juli 2023

  Mycket arbete med denna bok. Jag har tidigare läst Anders Johanssons bok "De glömda agenterna".
  jag är intresserad av litteratur om den norska motståndsrörelsen under andra världskriget eftersom min norska farbror var aktiv som kurir i "hjemmefronten".
  Dessutom med denna bok var att författarens fader Lennart och jag var personligt bekanta.

 6. Allan Mann var en sluten man.
  Johan Persson, 18 juni 2023

  Men lika mycket som den exponerade en liten del av krigen, minst lika många frågetecken gav den oxså. Det behövs en rejäl komplettering.

 7. Boken borde bli film!
  Håkan Rombe, 25 maj 2023

  Boken är en blandning av fakta och roman vilket inte stör mig på minsta vis. Norge och Finland har producerat filmer baserade på böcker om 2.a världskriget. Det Allan Mann var med om under kriget, både i Finland, Norge och GB handlar om hjältedåd med stora risker och uppoffringar som kunde slutat med döden. Historien om Allan Mann är helt i klass med norska "Tolfte mannen".

 8. Toppen
  Rolf Hermansson, 22 maj 2023

  Har allt, har själv träffat Allan Mann och Bjarne H-L. Svårt att lägga boken ifrån sig. Snabb och bra leverans.

 9. Töreboda son
  Gunilla Lind, 18 maj 2023

  Mycket intressant. Kul då jag själv bodde i Töreboda och gick i samma klass som Ditte. Kände dock inte till allt han varit med under kriget. Kan varmt rekommenderas om man är intresserad av historia.

 10. En hjälte
  Robert Pettersson, 18 maj 2023

  Man rycks med i "frivilliga" spekulationer över vad som egentligen hänt och vad som verkligen hände. Boken är en mycket väl underbyggd faktabok kring händelser som utspelade sig i och runt våra grannländer under det vedervärdiga WW2. Den ger oss lyckliga en inblick i de fasor som vanliga människor tvingades uppleva, uppoffringar som endast kan tillskrivas HJÄLTAR. Allan Mann är och förblir en förebild som inspirerar än idag.

 11. Toppenbok
  Gandalf, 16 maj 2023

  Om du bara ska läsa en bok om andra världskriget så rekommenderas denna. För att vara halvdokumentär är den mycket lättläst. Och även om man som jag har en del kunskap om Allan Mann sedan innan så tillför denna bok en hel del.

 12. Allan Mann
  Kn I O T, 12 maj 2023

  Eftersom jag lärt känna Allan Mann så var det mycket intressant att läsa boken, men en del händelser som jag ingående hört av Allan själv och Knut Haukeli fanns inte med i boken. Oscar S i Naimakka har även berättat om Allan och hans arbete i Nordnorge. Besökte Rjukan och fick se terrängen och landskapet de färdades i, och som fd officer vet jag vilken utrustning de hade på den tiden, vilka prestationer de genomförde, få skulle klara detta idag. Tyvärr är de borta idag men jag har minnet av deras berättelser kvar. Heder åt dessa frihetskämpar.

 13. Fantastiskt livsöde
  Fredrik Olsson, 12 maj 2023

  Allan Manns livsöde är en inte bara en berättelse om kriget i Finland och Norge 1940-45 utan även en spegel av kriget i Ukraina.

 14. Hjältar
  Gunnar Åslund, 12 maj 2023

  Jag har läst många böcker om kriget och med många hjältar. Eftersom jag har haft förmånen att ha träffat Allan Mann blir kriget och soldaterna plötsligt levande. Bra grepp att göra boken i romanform!!!

Visa alla 14 recensioner

Fler böcker av Thomas Tynander

 • Swede

  Thomas Tynander

  Pearl Harbor 7 december 1941. Vattnet ligger blankt som en spegel mot den röda morgonhimlen. Klockan närmar sig sju. Flottbasen i Pearl Harbor vaknar sakta till liv. Plötligt hörs ett välbekant oljud. Men det är något som inte stämmer. Han hör kul...

 • Pelle Lindbergh - bakom den vita masken

  Thomas Tynander

  Pelle Lindbergh visste redan som liten vad han ville göra som vuxen. Den stora drömmen var att bli ishockeyproffs i NHL - och att vara målvakt i Philadelphia Flyers. År 1985, vid 26 års ålder, tilldelas han som förste europé den prestigefyllda Vez...