Att välja ett liv (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2022-09-15
Förlag
Bazar Förlag
Medarbetare
Graves, Emma (form)
Dimensioner
179 x 110 x 22 mm
Vikt
195 g
SAB
Hc
ISBN
9789180065139
Att välja ett liv (pocket)

Att välja ett liv

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2022-09-15
79

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"En gripande och ytterst levande historia om Sverige för hundra år sedan och om den starka Ottilia, författarens morfars mor."

Expressen

Att välja ett liv är en verklighetsbaserad roman som lyfter fram ett kvinnoöde i början av förra seklet. En bok i samma anda som Moa Martinsons älskade statarromaner - om en kvinna som går från välstånd till armod, men hela tiden står upp för sig själv och sina barn.

Året är 1921 och handlardottern Ottilia har länge sett fram mot sin 21-årsdag. Myndighetsdagen, då hon äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek.

Men lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. Fem år senare är hon en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som statare på Överjärva gård utanför Stockholm. Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

"Boken är en smärtsam och livsviktig påminnelse om att vi inte kan ta kvinnors rättigheter för självklara."

Upsala Nya Tidning

"Den är ett fint tidsdokument med en genomarbetad miljöskildring och en gripande historia ... En bladvändare i arbetarförfattarnas fotspår."

BTJ

"En gripande och fascinerande historisk roman ... En arbetarroman med en handling och ett livsöde som både inspirerar och berör på djupet."

Agneta Norrgård, P4 Västernorrland

"Moderskapets pendling mellan att vara det underbaraste och att vara ett fängelse som gör livet omöjligt, framträder gång på gång. /.../ Böcker som 'Att välja ett liv' är viktiga för att vi aldrig ska glömma vilket helvete det varit att vara kvinna och att vi aldrig kan luta oss tillbaka och ta några rättigheter för givna."

Upsala Nya Tidning

"Författaren lyckas också fint åskådliggöra hur kvinnans beroendeställning och maktlöshet yttrar sig i vardagliga situationer. /.../ Genom skärvan som är Ottilias levnadsöde speglas både kvinnoförtryckets mekanismer och ett skede av samhällsförändring. Det är ingen dålig illustrerad studievägledning att sätta i händerna på en ung generation."

Arbetarbladet

"Marie Lok Björks morfars mamma gick i början av 1900-talet från att vara handlardotter till att bli statare. Hennes öde är verklighetsbasen i starka roman Att välja ett liv som vibrerar av ilska över kvinnors utsatthet. Även en ung kvinna har rätt att göra felaktiga val och ändå få respekt. Livet är inte svartvitt."

M-Magasin
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Att välja ett liv
 2. +
 3. Räkna hjärtslag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Räkna hjärtslag av Katarina Widholm (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Att välja ett liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bland det bästa jag läst!
  veronicas_bok_bak_liv, 27 februari 2023

  Handlardottern Ottilia har länge sett fram emot sin myndighetsdag, att fylla 21 år. Nu ska hon äntligen berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek. Trots att kvinnlig rösträtt införs detta år så inser hon snart att det är andra som styr över hennes liv. Hennes hemliga kärlek anses inte var ett gott parti åt henne. Fem år senare har hon lämnat tryggheten hemma hos föräldrarna och nu är hon ensamstående mamma och arbetar som mjölkerska.

  Wow! Det här är det bästa jag läst på ett län... Läs hela recensionen

 2. En helt oförglömlig läsupplevelse!
  @agneta_norrgard, 7 januari 2023

  Att välja ett liv av Marie Lok Björk är en helt oförglömlig läsupplevelse som nu finns utgiven som pocket.
  Det är en roman som bygger på verkliga händelser och handlar om författarens morfars mor, Ottilia som gör en bakvänd klassresa från ett tryggt tämligen välbärgat liv till att bli förskjuten från sin familj och tvingas försörja sig som statare. En ytterst välskriven arbetarroman med en handling om ett livsöde som inspirerar och berör på djupet. Rekommenderas varmt!

  Handlingen... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Marie Lok Björk