En vår av is och eld (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kuopio (del 3)
Antal sidor
474
Utgivningsdatum
2021-08-24
Förlag
Lind & Co
Översättare
Mattias Huss
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner
215 x 145 x 33 mm
Vikt
658 g
SAB
Hce
ISBN
9789180181488
En vår av is och eld (inbunden)

En vår av is och eld

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2021-08-24
205

15% rabatt med kod CM22 i kassan

Gäller endast idag 28/11 när du handlar för minst 299 kr. Villkor

  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Ett kompakt mörker sänkte sig över den snöiga sjön och skogen, sänkte sig även över byarna på landsbygden där oljan inte räckte till lamporna. Hela det tysta, nordliga landet gick till vila och städernas sparsamt utplacerade elektriska lampor släcktes. Och när snöstormen fortsatte så att gator och riksvägar täcktes av tung snö så vaknade de magra gårdskarlarna och lantbrukarna som varit i kriget, oroliga för att betrakta det och tänkte: det var ju också en julklapp.

Vintern 1940 1941 är ovanligt bister och våren som följer därpå solfattig och frusen. Den tyska krigsmakten tycks oövervinnerlig. Vad är den unga nationen Finlands plats i det nya Europa? Insatserna höjs, och risken att landet kommer dras in i ännu ett krig är överhängande. Samtidigt fortgår livet i familjen Tuomis kvarter, var dag är en kamp för att få mat på bordet och för att leva ett anständigt liv. Lassi har knappt återhämtat sig från sina krigsmardrömmar, men försöker ta hand om sin familj. Lyckosamt nog får Anna arbete på stadens nya restaurang, medan svägerskan Hilda söker sin plats i tillvaron. Den karelska flyktingen Helvi Martiskainen kommer till kvarteret med sin dotter Mari, och tar åter plats i familjen Toumis liv.

Så inleder Tyskland sin offensiv österut och Finland sluter upp vid deras sida. Männen kallas in. Man tror att allt kommer att vara avgjort om några veckor. Men vintern gör sin ankomst redan under sommaren

En vår av is och eld är en inkännande berättelse om en finsk arbetarklassfamiljs öde och livsvillkor. Insiktsfullt och känsligt skildrar Sirpa Kähkönen människans överlevnadsförmåga i en omstörtande tid.

SIRPA KÄHKÖNEN (f. 1964) är författare och bosatt i Helsingfors. Lind & Co har tidigare bland annat givit ut hennes roman Granitmannen, som nominerades både till Finlandiapriset och Nordiska rådets pris, samt fackboken Livsöden i Finlands bortglömda fångläger, som behandlar hennes morfars tid i Dragsvik.

En vår av is och eld är den tredje delen i den hyllade Kuopiosviten om hemstaden i östra Finland. Romanerna är delvis baserade på händelser ur hennes egen släkthistoria. Tidigare publicerade titlar i serien är Brudar i svart (2019) och Järnnätter (2020).

 

"Sirpa Kähkönens romankonst är något utöver det vanliga. Hennes Kuopiosvit är ett viktigt inlägg iden eviga debatten om vadfred, frihet och demokratikostar. Här jämförs med avsikt hennes romansvit medtonsättaren Jean SibeliusFinlandiasvit. Det finnsnämligen en musikalitet iKähkönens text som svararSibelius musik. Den bärsamma lidelse, trotsigamotstånd och sorgsenhetöver vad ett land måste utstå under tider av krig ochdiktatur. Men också hurokuvliga människor kanvara då deras tillvaro skakasi grunden."
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En vår av is och eld
  2. +
  3. Brudar i svart

De som köpt den här boken har ofta också köpt Brudar i svart av Sirpa Kähkönen (pocket).

Köp båda 2 för 274 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sirpa Kähkönen