Finland 1944 : mellan Hitler och Stalin (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
398
Utgivningsdatum
2022-01-11
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Kdd.54
ISBN
9789180182881

Finland 1944 : mellan Hitler och Stalin

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2022-01-11
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Finland 1944: Den unga nationens självständighet och demokrati står på spel. Stalins flyg bombar Helsingfors, samtidigt som Hitlers Tyskland pressar på för att hålla Finland i krig. I bakgrunden finns Storbritannien och USA, som inte förstår sig på den komplicerade balansakten. Finland står inför ett avgörande vägval.

Historikern Henrik Meinander skildrar de dramatiska händelserna månad för månad och redogör för de politiska, militära och diplomatiska processerna. Vi får också ta del av vittnesmål om vardagslivet bakom fronten, om matransonering och barn som evakueras till Sverige. Finland 1944 ger en levande och insiktsfull bild av ett år som präglar Finland än idag.

HENRIK MEINANDER (f. 1960) är professor i historia vid Helsingfors universitet och har i över 30 år utforskat olika aspekter av Finlands historia.

"Historieprofessorn Henrik Meinander [..] lämnar i denna bok en beundransvärt heltäckande redogörelse för ödesåret 1944 månad för månad [...] Boken formar sig till en skicklig genomgång av vad som utgjorde förutsättningarna för det Finland som sedan växte fram under 1900-talets andra hälft."
Populär Historia

"Meinander gör en syntes av den kunskap som funnits och bidrar med egen grundforskning. Han skriver mestadels utmärkt bra, ofta essäistiskt gestaltande, och hans bok har därför alla förutsättningar att nå en bred publik."
Sydsvenskan

"Det är en mycket mångfacetterad och fascinerande bok [...] Meinander rör sig också utan besvär fram och tillbaka i historien för att ge nödvändig bakgrund till händelserna [...] Finland 1944 är ett kraftprov som genomlyser kriget ur alla tänkbara aspekter"
Norrköpings Tidningar

"en enastående bok"
Skånska Dagbladet

"Stilbildande historia"
Svenska Dagbladet

"Finland 1944 är en lärorik vandring genom fortsättningskrigets sista år. Storpolitiska intriger varvas med vardagserfarenheter i berättelsen om hur Finland lyckades överleva ett krig mot Stalin som också hann bli ett krig både med och mot Hitler. Trots ämnets komplexa natur redogör Meinander för de ödesmättade månaderna så att vem som helst får utbyte av skildringen."
Österbottens Tidning
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Finland 1944 : mellan Hitler och Stalin
 2. +
 3. Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 343 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Finland 1944 : mellan Hitler och Stalin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Finland 1944
  Toby Bertil Magnusson, 27 februari 2024

  En bok med ingående analys av 1944 där ett stora kunskapsluckor fylldes på och gav en djup insikt av detta mot slutet gående krigsåret.

 2. Dokumentärt
  Arne Harry Arnström, 7 juli 2022

  Inget som jag orkar sträckläsa. Men mycket om förhållandena i Finland under de svåra åren. Har svårt att rekommendera till någon vän eftersom det är jobbigt att läsa.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Henrik Meinander