Adelns historia i Finland (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
443
Utgivningsdatum
2023-09-18
Förlag
Lind & Co
Översättare
Mattias Huss
Medarbetare
Appelberg, Maria (form)
Dimensioner
34 x 232 x 155 mm
Vikt
1020 g
SAB
Kdd.4
ISBN
9789180185059

Adelns historia i Finland

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2023-09-18
336
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Adelns historia i Finland ger en ny och nyansrik bild av ett samhällsstånd som befunnit sig i händelsernas centrum genom århundradena. Boken följer adeln i den östra riksdelen under den svenska tiden och under den ryska, ända fram till 1919 när adlandet förbjöds i den nya republiken. Förutom adelns position i maktens centrum, lyfter författarna också fram vikten av släktnätverk och kontakter, där kvinnor ofta hade en viktig förmedlande roll. Här ryms skrupelfria mutor och äkta ädelmod, så väl som strategiska äktenskap och ren kärlek, samhälleligt ansvarstagande, men också bildning, konst och socialt ansvar.

JANNE HAIKARI, MARKO HAKANEN, ANU LAHTINEN och ALEX SNELLMAN har varit redaktörer för boken, där ytterligare sju meriterade forskare bidrar för att belysa adelns roll i samhällsutvecklingen. Historikern Bo Eriksson har skrivit bokens förord.

"I boken lyfter författarna fram på vilka många olika sätt adeln som institution var närvarande överallt i samhället, från familjevardagen och utvecklingen av kulturlivet till det samhälleliga beslutsfattandet."
Ur motivering för utmärkelsen årets fackbok av Riksdagsbiblioteket i Finland

"Boken är en väl utförd genomgång av adelns historia i Finland och kommer säkerligen att försvara en plats som ett grundopus i sitt ämne."
Historisk Tidskrift för Finland

"Trots sitt digra innehåll känns boken ändå inte överväldigande. Helhetsupplägget är brett och drar åt många olika håll, men framställningen är konkret, tydlig och ekonomisk."
Tieteessä tapahtuu
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Adelns historia i Finland
  2. +
  3. Finlands svenska historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Finlands svenska historia av Martin Hårdstedt (inbunden).

Köp båda 2 för 582 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna