Det hon minns (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Palmserien
Antal sidor
100
Utgivningsdatum
2023-01-09
Förlag
Lind & Co
Översättare
Lena Heyman
Medarbetare
Graves, Emma (form)
Dimensioner
215 x 140 x 14 mm
Vikt
230 g
SAB
Hce
ISBN
9789180186322

Det hon minns

(4 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-01-09
225
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
María Luisa Bombals roman Det hon minns har beskrivits som startskottet för genren magisk realism. Nu kommer den för första gången i svensk översättning.

I boken möter vi Ana Maria som ligger på sin dödsbädd, omgiven av sörjande. Trots att hon är död, ser hon. Hon ser sig själv och genom halvöppna ögon betraktar hon alla närstående som kommer för att ta ett sista farväl. På en poetisk och vacker prosa skildras Ana Marias tillbakablickar på sitt liv och personerna som befolkade det. Hon minns barndomen, den första förälskelsen och den första heta passionen. Hon ser tillbaka på sitt äktenskap, på ljuset och mörkret som funnits i livet. Hon tänker på det som aldrig blev och det hon aldrig fick. Allt detta återupplever hon i det korta mellanrummet mellan den första döden, de levandes död, och den andra, slutgiltiga, de dödas död.

MARIA LUISA BOMBAL (1910-1980) var en chilensk författare som aldrig fick något riktigt erkännande under sin livstid. Hon levde ett innehållsrikt liv med tragiska undertoner i Paris, New York och Buenos Aires, innan hon återvände till Chile. Bland hennes vänner fanns Pablo Neruda, Federico García Lorca och Jorge Luis Borges. Idag räknas hon som en av 1900-talets främsta spanskspråkiga författare och bland andra Gabriel García Marquez och Isabel Allende har vittnat om hennes stora inflytande. Bombals debutverk Den sista dimman utkom 1934.

". Läsningen är omvälvande, så omvälvande att man nästan tvekarom man är lämpad att över huvud taget säga något om boken, för hur skaman förhålla sig någorlunda objektivttill en helt ren litterär upplevelse? ."
Lina Wolf, Helsingborgs Dagblad
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det hon minns
 2. +
 3. Min vän Urug

De som köpt den här boken har ofta också köpt Min vän Urug av Hella S Haasse (inbunden).

Köp båda 2 för 453 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det hon minns. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 17 februari 2023

  I María Luisa Bombals Det hon minns har Ana María just dött. Alltså kan hon iaktta hela sitt liv och sina närmaste människor utan att de vet om det.

  Här finns Ana Marás känslor och minnen, intrikat sammanflätade. Det är lågmält, stillsamt och smärtsamt vackert. Mustigt, rent fysiskt, upplever hon sin omgivning. Varje väderomslag är av vikt, varje gest är en symbol. De intensiva upplevelserna förmedlas på ett sätt som låter mig tolka dem själv, göra en egen upplevelse av berättelsen. ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av María Luisa Bombal

 • New Islands: And Other Stories

  María Luisa Bombal

  "It is with particular interest... that we greet the publication of New Islands , a slim book of evocative, haunting stories by Maria Luisa Bombal, a Chilean writer whose creative period was basically confined to the 1930's and 40's and whose...