Store Kongensgade 23 : en essä (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
95
Utgivningsdatum
2023-09-26
Förlag
Lind & Co
Översättare
Leif Jacobsen
Originaltitel
Store Kongensgade 23
Medarbetare
Lind & Co (form)
Dimensioner
13 x 108 x 158 mm
Vikt
175 g
SAB
Hceda.04
ISBN
9789180187350

Store Kongensgade 23 : en essä

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2023-09-26
189
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Det är en utsökt vackert skriven essä som vindlar fram och åter genom barnets, ynglingens och den vuxne mannens liv."

Dagens Nyheter

"personligt och samtidigt berörande allmängiltigt ... Språket i översättningen är klart och vackert och saknar danismer."

BTJ, betyg 5 av 5

"Ömt porträtt av en psykiskt skör mamma"

Svenska Dagbladet

"Finns det en tidpunkt eller en plats i en människas liv som förlängningen visar sig vara viktigast? Ett centrum som passarens spets kan placeras i, eftersom allt det som tidigare skett drömlikt pekar fram mot det och allt det som följer därefter siktar tillbaka mot denna punkt, vars betydelse man självfallet inte bejakar förrän långt senare?"

Så inleds Søren Ulrik Thomsens bok om den plats i livet som betytt mest för honom, Store Kongensgade 23. Han är sexton år och flyttar in till Köpenhamns centrum, spänd av förväntningar på allt som ligger framför honom. Samtidigt är hans mor mycket deprimerad och tas in på ett mentalsjukhus, där hon får tillbringa sju år och utstå stark psykofarmaka och elchocker utan att någon frågar om varför hon mår dåligt. I spänningsfältet mellan lycka och olycka reflekterar författaren om livet, om varför man skriver, om rädsla för ålderdomen, om hösten, när allt både blåser upp och dör ut. Och om en lägenhet på Store Kongensgade 23, som även om den tillhör hans förflutna, likväl är den plats som framtid alltid kommer att stråla från.

SØREN ULRIK THOMSEN (född 1956) är en av Danmarks mest kända och folkkära poeter. Han debuterade 1981 med diktsamlingen City slang. Thomsen är också känd som en lysande essäist och nominerades till Læsernes Bogpris 2022. År 1995 valdes han in i Det Danske Akademi. Store Kongensgade 23 har sålt i 45 000 ex i Danmark.

"Den bästa boken jag läste i fjol? [...] det var 'Store Kongensgade 23' av Søren Ulrik Thomsen."
Jan Kjærstad

"När [...] Søren Ulrik Thomsen skriver prosa, kan han formulera insikter och erfarenheter, så man nästen hoppar i stolen och säger, ja, ja, så var det, så är det."
Berlingske

"Søren Ulrik Thomsen visar än en gång sin essäistiska briljans. Han spårar sina egna kriser och ungdomsdrömmar, utan att förlora sig i sig själv."
Kristeligt Dagblad

"När skickliga poeter skriver essäer, är varje mening vägd på guldvåg. I denna generösa essä framstår flera passager som ren prosadikt. Också när Thomsen skriver om livets realiteter, som promenaderna med sin far, som fortfarande lever, är han i en klass för sig."
Politiken
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Store Kongensgade 23 : en essä
  2. +
  3. Prosa 2

De som köpt den här boken har ofta också köpt Prosa 2 av Jon Fosse (inbunden).

Köp båda 2 för 366 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Søren Ulrik Thomsen

  • Store Kongensgade 23

    Søren Ulrik Thomsen

    "Finns det en tidpunkt eller en plats i en människas liv som förlängningen visar sig vara viktigast? Ett centrum som passarens spets kan placeras i, eftersom allt det som tidigare skett drömlikt pekar fram mot det och allt det som följer därefter ...