Fuskarna: Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.1 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
289
Utgivningsdatum
2021-09-12
Förlag
Fri Tanke Förlag
ISBN
9789180201360

Fuskarna: Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen E-bok

(3 röster)  |   Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2021-09-12

Styckköp

99
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Efter att vi intervjuat ett stort antal personer på sjukhuset, läst in oss på patientjournalerna och plöjt igenom publikationer och annan vetenskaplig litteratur om luftrörstransplantationer var vi mogna att möta huvudpersonen själv. I maj 2016 träffade vi Paolo Macchiarini i ett sammanträdesrum en trappa upp vid korsningen av Hantverkargatan och Scheelegatan på Kungsholmen."

Kjell Asplund är läkare och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen. Han var medicinsk expert i utredningen om Thomas Quick och ledde också den interna utredningen på Karolinska Universitetssjukhuset om fallet Paolo Macchiarini.

I sin debutbok Fuskarna berättar han om några av vår tids mest flagranta bedragare inom läkarvetenskapen: kirurgen Paolo Macchiarini, psykologiforskaren Diederik Stapel och blodprovsentreprenören Elizabeth Holmes. Han tecknar bilden av hur svårt det är att urskilja fuskaren i tidigt skede, hur fuskarens skicklighet ofta är förknippad med en karismatisk personlighet, hur lätt det är att dras med - och om visselblåsarens och fuskjägarnas utomordentligt viktiga kurage.

Fuskarna är skriven från vetenskapens innersta rum. Personlig och erfarenhetsbaserad, oupphörligt spännande, en läkarens och ämbetsmannens egen true crime. Dess viktigaste fråga är: Hur kan vi bevara allmänhetens tilltro till läkarvetenskapen och skydda den från direkt hälsovådliga bedragare?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fuskarna: Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Viktig bok
    EBK, 24 april 2021

    Det är viktigt att få veta hur det går till i forskningens tassemarker. Kjell Asplund beskriver Machiarini-bedrägeriet. Det är viktigt att veta hur det går till i forskningen och hur forskar samvetslöst håller varandra om ryggen. Om prestige och pengar i stället för patientsäkerhet. Jag tackar för den boken som bröt min naivitet.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kjell Asplund

  • Biafra : minnen av krig, svält och undergång

    Kjell Asplund

    SVÄLT SOM VAPEN, två miljoner döda, de flesta barn. Under Biafrakriget följde världen för första gången en oerhörd svältkatastrof i direktrapporter. Få lämnades oberörda av bilderna på utmärglade, skalliga barn med groteskt uppsvällda bukar. Under...