Dzud (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
144
Utgivningsdatum
2020-12-04
Förlag
RONGO FÖRLAG
ISBN
9789180202008

Dzud E-bok

Klimat, kol och kyla i Mongoliet

E-bok,  Svenska, 2020-12-04
79
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Ett fenomen hemsöker den mongoliska stäppen. Ett fenomen som tar livet av nomaders boskap, utarmar familjer och kullkastar tillvarons livsvillkor med torra somrar och extremkalla vintrar. Fenomenet kallas »dzud« och är följden av de människostöpta klimatförändringarna.

En självförsörjande tusenårig livsstil är på väg att gå förlorad.

Många nomader migrerar till den svällande huvudstaden Ulan Bator där andra utmaningar väntar. Arbetsbrist, luftföroreningar och en nationalekonomi beroende av en »resursförbannelse« ? Mongoliets kolindustri.

2020 var inte bara året då världen stiftade bekantskap med en global pandemi ? covid-19 ? det har gått 30 år sedan Mongoliets uppbrott med Sovjetunionen och i stället klev in i den globaliserade bygemenskapen. En period som öppnat nya dörrar, men även förvandlat Mongoliet till ett samhälle präglat av konflikter mellan stad och land, fattig och rik, ekonomi och ekologi.

»Dzud« är en resa längs den centralasiatiska stäppen som på 1200-talet agerade språngbräda för bygget av det största landimperium världen någonsin upplevt. En region där det geopolitiska schackspelet än i dag offrar såväl kungar som bönder.

Boken är ett samarbete i ord och bild mellan journalisten och författaren Klas Lundström och fotografen Fredrik Lerneryd.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Klas Lundström