Jordens fördömda (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
299
Utgivningsdatum
2022-01-07
Förlag
Modernista
Översättare
Per-Olov Zennström
ISBN
9789180232227
Jordens fördömda (e-bok)

Jordens fördömda E-bok

E-bok (EPUB), Svenska, 2022-01-07
99
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Ett av de stora verken om rasism och kolonialism

Frantz Fanon skrev sin klassiska uppgörelse med kolonialismen mitt under kriget i Algeriet [1954-1962], där han själv aktivt tog del i motståndsrörelsens väpnade kamp. Jordens fördömda är en appell för en helt ny värld, en total revolution där de förtrycktas motvåld är en nödvändig väg till frihet.

Fanon visar hur kolonialt förtryck och mentalsjukdom hänger ihop och diskuterar betydelsen av klass, ras, nationalism och våld. Frihetskampen, menade Fanon, måste kombineras med att en ny, avkoloniserad kultur byggs upp. Befrielserörelser, gerillaarméer och politiska rörelser världen över har inspirerats av hans klara och ursinniga analys.

I svensk översättning av Per-Olov Zennström.

FRANTZ FANON föddes på Martinique i Västindien 1934. Efter att ha utbildat sig till psykiatriker i Frankrike deltog han i Algeriets befrielsekrig. Han var motståndsrörelsen FNL:s ambassadör i Ghana, men avled i USA 1961 - där han vårdades för leukemi - bara veckan efter att Jordens fördömda publicerades och samma dag som den beslagtogs i Frankrike.

»Århundradets viktigaste teoretiker inom rasism och kolonialism.« | Angela Davis

»Malcolm X, Eldridge Cleaver, Amiri Baraka och ledarna för de Svarta Pantrarna - samtligas texter visar hur djupt berörda de blivit av Frantz Fanon.« | Boston Globe
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »