Kristus stannade i Eboli (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
272
Utgivningsdatum
2022-10-03
Förlag
Modernista
Översättare
Karin de Laval
Originaltitel
Cristo si è fermato a Eboli
Dimensioner
217 x 144 x 26 mm
Vikt
504 g
SAB
Hce
ISBN
9789180237468
Kristus stannade i Eboli (inbunden)

Kristus stannade i Eboli

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-10-03
229
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kristus stannade i Eboli Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
En av 1900-talets stora memoarböcker

»Carlo Levi skildrar vardagen och flera av byns invånare med djup respekt men också med ett mått av förtvivlan. Känslan av att aldrig riktigt kunna överbrygga skillnaderna, hur goda intentionerna än var, är ständigt närvarande i texten.« Betyg: 4 av 5 - Maria Hjort, BTJ

Italienaren Carlo Levi var läkare, konstnär och författare av judisk börd. Han var uttalad antifascist, vilket ledde till att Mussolinis regim förvisade honom till Luciana, en gudsförgäten del av södra Italien.
Trots att han är politiskt utstött möts Levi av värme och gästfrihet i de byar han hamnar i - Grassano och Gagliano. Trakten är ytterst fattig: här finns bara en bil, och en toalett, man saknar de mest grundläggande förnödenheter och hänger sig åt en blandning av katolicism och mysticism. Malaria och vidskepelse härjar, borgmästaren missköter skolundervisningen och står hellre på balkongen och röker, måltiderna är påvra och består som regel av bröd, olja och tomat.
Kristus stannade i Eboli är Carlo Levis myllrande berättelse om människorna och livsvillkoren han möter i sin exil under åren 1935-36, på en plats som Jesus, enligt myten, bara besökte helt kort - och sedan övergav.
I svensk översättning av Karin De Laval och med ett nyskrivet förord av Torbjörn Elensky, författare och kritiker.

CARLO LEVI föddes i Turin 1902, där han också studerade, och avled i Rom 1975. Han var aktiv kommunist, arresterades och förvisades av fascisterna på 1930-talet. Memoarboken Kristus stannade i Eboli publicerades 1945; dess djupt inkännande blick på människorna i södern bidrog till att lyfta deras umbäranden till en nationell angelägenhet under efterkrigstiden. Boken filmatiserades av Francesco Rosi 1979.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kristus stannade i Eboli
  2. +
  3. Fado Alexandrino

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fado Alexandrino av António Lobo Antunes (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kristus stannade i Eboli. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En resa i tid och rum, inte alls så avlägsen
    Anders Cottrell, 23 oktober 2023

    En fantastisk skildring av en tid vi hoppas aldrig ska återkomma. Med ett lugn förs vi in i en annan tid och plats på ett fatalistiskt sätt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Carlo Levi