Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
445
Utgivningsdatum
2022-09-19
Förlag
Historiska Media
Översättare
Annika Sundberg
Originaltitel
The Dictionary of Lost Words
Dimensioner
232 x 158 x 30 mm
Vikt
756 g
SAB
Hce
ISBN
9789180500265
De förlorade ordens bok (inbunden)

De förlorade ordens bok

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2022-09-19
229
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
»De förlorade ordens bok är en kärleksfull berättelse om vårt gemensamma språk, om vad ord betyder och hur de påverkar vår syn på varandra. Men framför allt är det en levande roman, som blir allra mest levande i det torra Skriptoriet där lexikograferna oförtröttligt arbetar för gemensam förståelse.« Lotta Olsson, Dagens Nyheter

»Bedårande roman om moderskap och tolkning av ord runt förra sekelskiftet« M-magasin

»En underbar nästan magisk tidsresa man måste genomföra i ett svep För den som älskar uppslagsböcker är De förlorade ordens bok ett fascinerande historiskt dokument, ett litterärt konstverk av högsta potens Annika Sundberg har gjort en utsökt översättning av detta mästerverk.« Ölandsbladet

1901 uppdagades det att ordet deja saknades i Oxfords engelska ordbok. Det här är berättelsen om flickan som stal det.

Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och en skara hängivna lexikografer samlar ord till Oxfords allra första ordbok.

Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld.

Med tiden inser Esme att en del uttryck värderas högre än andra och att ord och betydelser med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. I hemlighet börjar hon arbetet med att sammanställa en egen ordbok: De förlorade ordens bok.

Pip Williams debutroman utspelar sig under en tid då kvinnorörelser var på frammarsch och ett världskrig i antågande. Det är en underbar, poetisk och tankeväckande hyllning till ord och språkets förmåga att forma vår värld.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av De förlorade ordens bok. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En vacker och meninbgsfull bok
  Läsglad, 7 februari 2023

  En så vackert skriven bok om betydelsen av ord, av vårt språk. Vilka ord får finnas, vad säger det om vårt samhälle. Tycker mycket om den

 2. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 7 februari 2023

  De förlorade ordens bok av Pip Williams är en finurlig, ofta rolig, sorglig och alltid oemotståndligt charmig berättelse om kärleken till orden, språket. Det är en tankeväckande bok om hur nödvändiga orden är för att kunna definiera sig själv och sin omgivning med stora, svarta bokstäver.

  Skriptoriet är ett ord som låter tjusigt men år 1886 är det egentligen ett trädgårdsskjul i Oxford där arbetet med Oxford English Dictionary pågår.
  En av lexikograferna är Esmes pappa och henne... Läs hela recensionen

 3. 4++ av 5
  Bokdjungeln, 14 oktober 2022

  Jag blev fast direkt när jag började läsa denna bok. Ok, i ärlighetens namn är den ganska långsam. Men det är Esmes historia som griper tag i mig. Hur hennes liv artar sig och hur orden påverkar henne. Det är även spännande att följa med i hennes omvärld, kvinnornas kamp för rösträtt och hur uppbyggandet av Oxfords första ordbok gick till. Boken har fått mig att tänka till kring ord och dess betydelse, och tanken på att vissa ord ansågs kvinnliga och var för vardagliga och därmed inte togs me... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Pip Williams