Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
503
Utgivningsdatum
2023-03-21
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
232 x 159 x 38 mm
Vikt
1016 g
SAB
Lz Wigforss, Ernst
ISBN
9789180501453

Den förbannade optimisten Ernst Wigforss : socialisten som skapade Sverige

(13 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-03-21
270
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
»Den här boken behövs.« Dagens Arena
»En välgärning av stora mått« Flamman

Ernst Wigforss var socialisten och ideologen som brann för demokratin och var landets viktigaste antinazist. Få personer i svensk historia har varit så hatade - och fruktade - som Ernst Wigforss, samtidigt som han hade beundrare i alla generationer. Han kunde både charma och skrämma slag på folk.

Som banbrytande finansminister blev han geniförklarad när han på 1930-talet ledde Sverige ur depressionen. Genom hans ledarskap lyckades Sverige kombinera decennier av häpnadsväckande ekonomisk utveckling med ständigt växande välfärd och jämlikhet. I Den förbannade optimisten Ernst Wigforss berättar historikern Henrik Arnstad hur det gick till.

Men boken är mer än en biografi om Ernst Wigforss. Den är också en berättelse om 1900-talet och det nya Sveriges tillkomst. I Wigforss rike upplevde de flesta invånare framgångsår som aldrig verkade ta slut. Mörka baksidor till trots bar Sverige på framtidstro, hoppfullhet och tillit till demokratins styrka. Snart 50 år efter sin död är Wigforss en viktig inspirationskälla - idag mer än någonsin.

Fler röster om boken:

»Den första biografin om socialdemokratiska giganten Ernst Wigforss är en välgärning av stora mått. En bok med temperament, klangfärg och ett tydligt ärende. Och det är just det som gör att det svänger.« Arbetarbladet

»Det är ett stort och angeläget arbete som presenteras kring en dominant förgrundsgestalt och det som numera beskrivs som svensk välfärdspolitik. Allt är skickligt sammanställt och väldokumenterat. Betyg 5 av 5, Briljant.« BTJ

»Uppgivenheten är förlamande, och då är det uppiggande att gå till boken Den förbannade optimisten Ernst Wigforss som Henrik Arnstad skrivit med tydlig entusiasm … Henrik Arnstads bok är gedigen och visst är det uppiggande att läsa om politiker som är uppfylld av allt som går att genomföra i mörka tider. Framtiden går alltid att påverka.« Västerbottens-Kuriren

»Boken Den förbannade optimisten Ernst Wigforss är mycket läsvärd och kan på sätt och vis av flera skäl sägas ha kommit ut i rättan tid.« Folkbladet

»En välgärning … Ska man läsa Henrik Arnstads bok om Ernst Wigforss? Ja absolut. Henrik Arnstads entusiasm smittar. Wigforss smittar och här är en välbehövlig introduktion. Läsglädjen är stor, precis som man känner att Arnstad blivit uppiggad av att ha fått ta del av en politisk idé som kanske skulle ha kraft även i vår tid att besegra mörkret och hotet mot demokratin.« Arbetet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den förbannade optimisten Ernst Wigforss : socialisten som skapade Sverige
 2. +
 3. Älskade fascism : de svartbruna rörelsernas ideologi och historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Älskade fascism : de svartbruna rörelsernas ide... av Henrik Arnstad (pocket).

Köp båda 2 för 359 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Den förbannade optimisten Ernst Wigforss : socialisten som skapade Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. saklig och överraskande
  Lars Ingelstam, 26 december 2023

  Arnstads bok om Ernst Wigforss belyser en intressant period i svensk historia och ger en ny och nyanserad bild av en extremt intressant person. Demokrat men knappast marxist, och dessutom kristen.

 2. Intressant
  Inga Viola Jonsson, 30 juni 2023

  Och jag fick veta en massa om Ernst Wigforss och hans roll inom socialdemokratin och det svenska samhällets utveckling som jag inte visste tidigare. Mycket läsvärd!

 3. Läs boken
  LRB, 28 maj 2023

  Arnstad är en betydligt bättre författare än debattör.
  Läs tidvis med låg fart för det finns väldigt mycket mellan raderna. Förmodligen mer än
  vad författaren själv anar. Komplettera sedan med Wigforss memoarer och Erlanders dagböcker.
  Diskussionsämne: Var Per Albin Hansson den siste socialdemokratiske partiledaren?
  Wigfors själv var nog främst socialist och Wigforssian....

 4. Välskriven nutidshistoria
  Lena O, 8 maj 2023

  Läs, om du är intresserad av hur välfärdslandet Sverige byggdes! Bra forskning, välskriven, jag är glad att jag köpte boken.

Visa alla 4 recensioner