De förlorade ordens bok (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
445
Utgivningsdatum
2023-08-21
Förlag
Historiska Media
Översättare
Annika Sundberg
Originaltitel
The Dictionary of Lost Words
Dimensioner
110 x 179 x 27 mm
SAB
Hce
ISBN
9789180503525

De förlorade ordens bok

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2023-08-21
89
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
»De förlorade ordens bok är en kärleksfull berättelse om vårt gemensamma språk, om vad ord betyder och hur de påverkar vår syn på varandra. Men framför allt är det en levande roman, som blir allra mest levande i det torra Skriptoriet där lexikograferna oförtröttligt arbetar för gemensam förståelse.« Lotta Olsson, Dagens Nyheter

»Bedårande roman om moderskap och tolkning av ord runt förra sekelskiftet« M-magasin

»En underbar nästan magisk tidsresa man måste genomföra i ett svep För den som älskar uppslagsböcker är De förlorade ordens bok ett fascinerande historiskt dokument, ett litterärt konstverk av högsta potens Annika Sundberg har gjort en utsökt översättning av detta mästerverk.« Ölandsbladet

1901 uppdagades det att ordet deja saknades i Oxfords engelska ordbok. Det här är berättelsen om flickan som stal det.

Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och en skara hängivna lexikografer samlar ord till Oxfords allra första ordbok.

Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld.

Med tiden inser Esme att en del uttryck värderas högre än andra och att ord och betydelser med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. I hemlighet börjar hon arbetet med att sammanställa en egen ordbok: De förlorade ordens bok.

Pip Williams debutroman utspelar sig under en tid då kvinnorörelser var på frammarsch och ett världskrig i antågande. Det är en underbar, poetisk och tankeväckande hyllning till ord och språkets förmåga att forma vår värld.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. De förlorade ordens bok
  2. +
  3. Färskt vatten till blommorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av De förlorade ordens bok. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. De förlorade ordens bok.
    Eva-Lena, 29 november 2023

    Välskriven och ett bra språk. Men det var en långtråkig bok. Ingenting hände. Boken hyllade (det engelska) språket. Och det fanns ett engagemang för kvinnors ord och kvinnlig rösträtt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Pip Williams