Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2024-03-04
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
210 x 160 x 27 mm
Vikt
646 g
SAB
Gcz Martinson, Moa,Gcz Martinson, Harry
ISBN
9789180503877

Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd : författarparet Moa och Harry Martinson

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2024-03-04
259
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
»En veritabel bladvändare … Litteraturhistoria som jag helst vill ha den: Ställningstagande och intensiv gör den inte bara litteratur till något brännande viktigt. Boken ger oss också människorna Moa och Harry – och Ebba Witt-Brattströms själ.« Aftonbladet

»Smittande och spännande läsning. [...] Ebba Witt-Brattström skriver medryckande och övertygande.« Svenska Dagbladet

Moa och Harry Martinson var under 1900-talet Sveriges mest kända och lästa författarpar. Den feministiska arbetarskribenten Moa och den lungsjuke luffarpoeten Harry träffades 1927, flyttade ihop 1928, gifte sig kort därpå och skildes med buller och bång 1940. I Moas torp på Södertörn skrev de totalt nitton böcker, varav flera är moderna klassiker som Mor gifter sig (Moa) och Nässlorna blomma (Harry).

Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd är Ebba Witt-Brattströms hjärtslitande dubbelbiografi över paret Martinson. Det är också en berättelse från kulturens skilda kretslopp: folklitteratur mot höglitteratur. Efter skilsmässan blev Moa folkmoder och bästsäljare, medan Harry 1949 valdes in i Svenska Akademien och fick Nobelpriset 1974. I litteraturhistorien har Moa hamnat i Harrys skugga, men i den här boken framträder de bägge i helfigur, bundna till varandra i passion och litteratur. Deras ödestunga hatkärlek och litterära dialog fortsatte tills döden skiljde dem åt.

Ebba Witt-Brattström är Sveriges mest kända litteraturprofessor med en rad böcker, priser och publika framträdanden bakom sig. Hon är trefaldig vinnare av SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt, numera kulturexpert i SVT Muren, belönad bland annat med Mårbackapriset, Samfundet De Nios Essäpris, Ivar Lo-Johanssons personliga pris och Expressens kritikerpris i Björn Nilssons namn. Hon disputerade 1988 på avhandlingen Moa Martinson: skrift och drift i trettiotalet, och har sedan dess velat skriva en bok om både Moa och Harry.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd : författarparet Moa och Harry Martinson
 2. +
 3. Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den siste teaterdirektören : berättelsen om Ben... av Johan Hilton (inbunden).

Köp båda 2 för 469 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd : författarparet Moa och Harry Martinson. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Boken som endast Ebba W-B kunnat skriva

  Att Ebba W-Bs gedigna kunskap om Moa Martinssons liv och författarskap här också omfattar Harry Martinsson är en imponerande insats. Källhänvisningarna är omfattande och "bevisen" många för hur slarvigt tunga namn genom tiderna skrivit om Moa och Harrys liv och författarskap. Boken är välskriven, lättläst och spännande och också med en stänk av humor. En stor eloge till Ebba W-B som gett oss denna bok. Tack!

 2. Witt-Brattström bär den röda fanan för Moa
  Hjortronhyllan, 16 april 2024

  Vad gör man om man inte har Sven & Karin Stolpe i släkten? Jo, man lånar in ett känt svenskt författarpar och går igenom all prosa och korrespondens tills man hittar den vinkel man vill ha. Men istället för att skriva om romansen som en kryddad roman och hoppas på Augustpris och filmatisering skriver man en sakprosa för att ge den bortglömda Moa Martinson sin plats inom svensk litteraturkanon.
  Jag kunde inte låta bli att låta mig svepas med av den litterära, politiska och känsloladdade hi... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Ebba Witt-Brattström