Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
427
Utgivningsdatum
2024-03-15
Förlag
Lind & Co
Översättare
Hugo Hultenberg
Originaltitel
Radetzkymarsch
Dimensioner
210 x 135 x 25 mm
Vikt
509 g
SAB
Hcef.01
ISBN
9789180533034

Radetzkymarschen

Häftad,  Svenska, 2024-03-15
197
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Johann Strauss Radetzky-Marsch anger ton och titel för denna storslagna släktkrönika som skildrar tre generationer av familjen Trotta under dubbelmonarkins nedgång och fall i Österrike-Ungern.

Handlingen inleds år 1859 med slaget vid Solferino, där farfadern Josef, då ung löjtnant, räddar den unge kejsaren och därefter adlas till baron. Josef har kejsardömet att tacka för allt och förblir genom livet dess trogne tjänare. Efter honom följer sonen, juristen och kretspresidenten Frans. Han är lika trogen den habsburgska monarkin, som under hans livstid utsätts för stora slitningar mellan nationalism och konkurrerande ideologier. Sonsonen, den unge och världsfrånvände Carl Josef, stupar under första världskrigets inledande dag.

Radetzkymarschen tar sin början då det habsburgska herraväldet börjar vittra sönder och avslutas då den gamle kejsaren begravs i Kapucinerkryptan. Romanen utkom första gången 1932 och anses i dag vara en av de stora klassikerna inom världslitteraturen.

Boken har även filmatiserats, bland annat 1994 med Max von Sydow i huvudrollen.

JOSEPH ROTH (1894-1939) föddes i en judisk familj i dåvarande Österrike-Ungern. Som ung var han socialist men med åren kom han att bli konservativ, och framhöll fördelarna med den så kallade dubbelmonarkin som han växt upp under. Roth ansåg att statsbildningen genom sin multietniska grund stod som garant för utsatta folkgruppers rättigheter. Under bokbålen i Tyskland på 1930-talet brändes många exemplar av hans verk och Roth avled som politisk flykting i Paris.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Radetzkymarschen
  2. +
  3. Fyra romaner: Spindelmnätet ; Den stumme profeten ; Den falska vikten ; Kapuci

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fyra romaner: Spindelmnätet ; Den stumme profet... av Joseph Roth (pocket).

Köp båda 2 för 276 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Joseph Roth