På topplistor
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
164
Utgivningsdatum
2024-03-11
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
Dimensioner
206 x 131 x 18 mm
Vikt
288 g
SAB
Qdfja
ISBN
9789180660297

Den empatiska hunden : hur anknytningen mellan hund och människa berikar och läker våra liv

(3 röster)
Inbunden,  Svenska, 2024-03-11
239
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hunden är människans bästa vän, lyder det gamla talesättet. Och senare års forskning visar att det ligger väldigt mycket i detta.

I Den empatiska hunden går Olof Rydén till botten med den unika anknytning som finns mellan hund och människa, och som har uppstått i vår delvis gemensamma evolution. Han berättar om den avgörande mutation som en gång i tiden uppkom i vargen och bidrog till hundens utveckling: resultatet blev ett socialt och människotillvänt djur som i ett slag skiljde sig från vargen. Samtidigt var människan genetiskt förberedd för att uppmärksamma och intressera sig för djur, vilket gav de bästa förutsättningar för att arterna skulle bli bästa vänner.

På samma sätt som ett barn knyter an till sina föräldrar, beskriver författaren hur valpen knyter an till sin matte eller husse. Och vi människor kan knyta an till våra hundar, som kan vara en enorm trygghet, inte minst när livet gungar. Den tidig anknytningsprocessen och behovet av att både få och ge omsorg hos bägge arter är en stor förklaring till att vi har blivit så förbundna med varandra. I boken beskrivs hundars medvetande och känslomässiga lyhördhet och tydliga empatiska förmåga, samt den fantastiska ordlösa kommunikation som kan uppstå mellan dem och oss människor. Boken tar även upp hundens läkande kraft på oss människor i vård, skola och omsorg, och inte minst inom hundunderstödd psykoterapi.

Olof Rydén är professor emeritus i psykologi på Lunds universitet och har forskat inom hälsopsykologi. Han har utvecklat ett särskilt intresse för anknytningen mellan hund och människan och vad den gör för vår hälsa. Olof har tidigare skrivit boken Hälsopsykologi psykologiska aspekter på hälsa och sjukdom.

Röster om boken:

"Betyg 4/5: Mycket bra. Utöver de senaste forskningsrönen exemplifierar Rydén från skildringar i skönlitterära verk och av egna upplevelser av hundar. Det som framför allt är av intresse är nog de senaste rönen om hundens empatiska talang i olika typer av terapeutiska sammanhang (vård, omsorg, skola), inte minst när barn är inblandade. Den empatiska hunden är en lättläst och kärleksfull bok. Bibliotekstjänst
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den empatiska hunden : hur anknytningen mellan hund och människa berikar och läker våra liv
  2. +
  3. Beskära träd och buskar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Beskära träd och buskar av Eva Robild (inbunden).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Olof Rydén

  • Den empatiska hunden

    Olof Rydén

    Hunden är människans bästa vän, lyder det gamla talesättet. Och senare års hjärnforskning visar att det ligger väldigt mycket i detta. I Den empatiska hunden går Olof Rydén till botten med den unika anknytning som finns mellan hund och människa, o...