Denna bok är berättelsen om vad som hände när min mamma blev sjuk.
Vi följer en tidigare pigg och frisk kvinna i 80-årsåldern som, då hon drabbas av cancer i bukspottkörteln, hamnar i en vårdkarusell som inkluderar hemtjänst, sjukhusvård, korttidsboende och äldreboende. Under hela den här perioden stötte vi på stora svårigheter med kommunikation, nonchalant och okunnig personal samt byråkratiska och administrativa labyrinter av svindlande proportioner. Men vi mötte också underbara människor som gjorde ett genuint bra arbete!
Som sjuksköterska på en Intensivvårdsavdelning sedan många år fick jag nu en unik och skrämmande inblick i vården ur patientens och de anhörigas perspektiv. Jag dokumenterade allt och här är resultatet.
Min förhoppning är att våra beslutsfattare ska läsa boken och förstå vad som är galet, men också bra, i svensk sjukvård. Samt att de som jobbar i systemet ska få kunskap om hur det, och de, uppfattas av anhörig och patient.
Men jag hoppas också att denna bok ska hjälpa andra navigera i svensk sjukvård, både för egen del men också för sina anhöriga.
"Man måste vara frisk för att orka vara sjuk" är ett pinsamt sant citat. Vare sig du är patient eller anhörig. Att bli behandlad som en människa är ingen självklarhet i dagens sjukvård.