Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
120
Utgivningsdatum
2023-11-28
Förlag
Idus Förlag
Medarbetare
Norén, Mattias (form) / Erikshed, Zandra (foto)
Dimensioner
218 x 146 x 11 mm
Vikt
250 g
SAB
Lz
ISBN
9789180921343

Mellan blåljus och vardag : en brandman berättar

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-11-28
249
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Jag har tagit skydd bakom släckbilen. Runtomkring blinkar blåljuset mot trädstammarna. Min styrkeledare har sagt till mig att gå undan lite. Det jag nyss såg ska ingen människa behöva se. Och ändå - jag kommer få leva med det hela livet.

Det finns idag 16 000 brandmän i Sverige. En stor del, uppemot 11 000 av dessa, är deltidsbrandmän. Det innebär att deltidsbrandmännen är en ytterst viktig del för svensk räddningstjänst.

Som deltidsbrandman behöver man kunna avbryta sitt arbete, ta sig till stationen, byta om till larmställ och vara på väg mot olycksplatsen inom några minuter. När sökaren piper förvandlas lärare, hovslagare, IT-tekniker, snickare eller banktjänsteman till brandmän. De skyndar sig i väg med blåljus och siren för att hjälpa någon i nöd.

I den här boken får läsaren möta verkliga berättelser från vardagen som deltidsbrandman: bränder i bilar, personer som går genom isen, bergsklättring med bårar och en mängd drabbande livsöden.

"Svahns språk är rakt, enkelt och utan större krusiduller vilket i detta fall ger ett trovärdigt och pedagogiskt intryck. Är man intresserad av hur det är att vara deltidsbrandman är detta definitivt rätt bok och den torde vara ett värdefullt tillägg i till exempel skolarbete om yrken." - Lektör Daniel Gustavsson, BTJ-häfte 3:2024

"Boken är varm i sin ton, fylld med spänning från jobbet inom räddningstjänsten. Samtidigt får man på ett fint sätt följa med mitt i det vanliga, vardagen runtomkring och hur allting på olika sätt påverkas. Boken är personlig och helt klart en bladvändare! Hela familjen uppskattade den, från den yngsta till äldsta. Läs!" - Karin

"Spännande läsning som verkligen ger en bra inblick i hur det är att jobba som jourbrandman. Jag sträckläste den och det enda negativa är att den är lite för kort. Rekommenderas för både vuxna och nyfikna barn från typ 10 år." - Josef
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mellan blåljus och vardag : en brandman berättar
 2. +
 3. Rädda dig själv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rädda dig själv av Fadumo Hasan, Hanna Welin (inbunden).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Mellan blåljus och vardag : en brandman berättar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant dagbok
  kentarne, 22 januari 2024

  Ger en inblick i vad som kan hända deltidbrandmannen under vardag och helg. Berättat med inlevelse och engagemang. Kräver kanske viss förkunskap för att förstå det som händer?

 2. Läsvärd och verklighetstrogen.
  Cecilia Svensson, 14 december 2023

  Boken köptes till min sambo som själv började som deltidsbrandman inom räddningstjänsten en gång i tiden.
  Han tycker att boken var mycket bra och att den skildrar en deltidsbrandmans vardag precis så som det är. Vardagen både för en själv, ens familj och arbetsgivare.
  Lättläst och läsvärd bok som rekommenderas varmt.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Christian Svahn