Det tomma hemmet (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
156
Utgivningsdatum
2013-08-29
Upplaga
1
Förlag
Ruin
Översättare
Johan Munck
Originaltitel
Sofia Petrovna
Medarbetare
Ehrenkrona, Carl (form)
Dimensioner
180 x 110 x 10 mm
Vikt
100 g
SAB
Hce
ISBN
9789185191802

Det tomma hemmet

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2013-08-29
79
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Leningrad, 1937. Änkan Sofia Petrovna Lipatova arbetar som föreståndare för en grupp maskinskriverskor på ett av de stora statliga förlagen. Hon är som de flesta: hon går till arbetet med jämna portioner motvilja och stolthet, hon deltar gärna i arbets platsens små festligheter och intriger, undviker det mesta som är obekvämt och ägnar desto mer engagemang åt sonen Kolja, som just är på väg att stiga ut i arbetslivet. Så sker någonting som ruckar livets jämna lunk: av oklar anledning blir Kolja gripen. Eftersom sonen är ett praktexempel på redlighet måste det förstås handla om ett missförstånd. Sofia Petrovna gör vad hon förmår för att ta reda på vad som hänt så att sonen snarast kan släp pas fri igen, men det visar sig oväntat svårt. Gradvis träder hon in i ett skuggsamhälle av förskjutna, av grundlöst anklagade och av förtvivlade anhöriga. Och sakta går det upp för henne att den värld hon lever i står på ett fundament av lögn, våld och skräck.

Lidia Tjukovskajas (1907 1996) roman Det tomma hemmet är en av de stora skildringarna av Sovjetunionen under åren mot slutet av 1930-talet, då Stalins skräckvälde kulminerade i det som kommit att kallas Den stora terrorn . Utifrån egna erfarenheter berättar hon på ett förödande enkelt sätt om hur den lilla människan luras och bryts ned av ett omänskligt samhällssystem.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det tomma hemmet
  2. +
  3. Om bara

De som köpt den här boken har ofta också köpt Om bara av Vigdis Hjorth (inbunden).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det tomma hemmet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En lättäst bok om svåra saker
    Päivi Järvinen, 25 februari 2021

    Det som hände på 1930-talet under Stalins terror, kan hända igen när och var som helst. Mycket bra bok, rekommenderas varmt, t.ex till gymnasieelever.

Visa alla 1 recensioner