Luftföroreningar, miljö och framtid. 35 års forskning om skog, mark och vatten.
Fler böcker inom
Format
Övrigt
Språk
Svenska
Antal sidor
56
Utgivningsdatum
2006-05-01
Förlag
Naturcentrum
Medarbetare
Hultengren, Svante (red.), Pleijel, Håkan (red.), Hultberg, Hans (red.)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
210 x 210 x 5 mm
Vikt
200 g
SAB
Uhc
ISBN
9789185221103
Luftföroreningar, miljö och framtid. 35 års forskning om skog, mark och vatten.

Luftföroreningar, miljö och framtid. 35 års forskning om skog, mark och vatten.

Övrigt,  Svenska, 2006-05-01

Slutsåld

Jordklotet är drygt 4 miljarder år gammalt. Berggrunden kring Gårdsjön, som består av granit och gnejs, är 1,7 miljarder år. Tanken svindlar! istiden är inte mer åän 12.000 år avlägsen. Jordtäcket i skogen är alltså mycket ungt i ett geologiskt perspektiv. Det är dessutom mycket tunt och har svag buffertförmåga. Det är därför som de senaste decenniernas luftföroreningar av svavel haft så negativa effekter på mark, vatten och skogsekosystem runt Gårdsjön. Det gäller också tusentals liknande sjöar i Sverige och i många andra länder på norra halvklotet. Under en försvinnande liten del av jordens historia, mindre än 100 år, har de ekologiska systemen, grundvattnet och sjöarna drastiskt bytt skepnad under trycket från försurningen.

Sedan slutet på 1980-talet minskar luftföroreningarna i Europa kraftigt. Det är därför inte bara under forskningsområdet "Taket" i Gårdsjön som återhämtningen har börjat, utan också i mark, vattendrag och sjöar över stora delar av de försurade områdena i Skandinavien.

Trots goda nyheter är faran inte över. Fortfarande är kvävenedfallet alltför stort, liksom halterna av ozon. Dessutom fortsätter utsläppen av svavel att öka i utvecklingsländer som t.ex. Kina och Indien.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Fler böcker av författarna

Övrig information

I den här skriften kan du läsa om 35 års forskning kring luftföroreningars effekter på ekosystemen runt Gårdsjön. Här får du också en kortfattad och lättillgänglig inblick i några av de viktigaste miljöproblemen som rör sjöar och skogsekosystem.