Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
344
Utgivningsdatum
2005-08-01
Upplaga
1
Förlag
Brombergs
Översättare
Ulla Danielsson
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The history of love
Dimensioner
218 x 140 x 26 mm
Vikt
500 g
SAB
Hce
ISBN
9789185251124
Kärlekens historia (inbunden)

Kärlekens historia

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2005-08-01
213
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Charmerande, ömsint och alltigenom äkta."

J.M. Coetzee

"En bok som fängslar, utmanar och tröstar, allt på en gång. Nicole Krauss visar att det än i dag skrivs stor litteratur."

Elizabeth Berg

I en sliten lägenhet i Brooklyn bor Leo Gursky. Han är gammal, trött och ensam. Varje kväll knackar han i värmeledningen för att meddela grannen i lägenheten ovanför att han lever. I rockfickan har han en lapp där det står: MITT NAMN ÄR LEO GURSKY JAG HAR INGEN FAMILJ VAR SNÄLL OCH KONTAKTA PINELAWKYRKOGÅRDEN JAG HAR EN PLATS DÄR I DEN JUDISKA DELEN TACK FÖR HJÄLPEN.

Åttio år har gått sedan han föddes i den lilla polska staden Slonim. Där växte han upp och där fanns Alma. Om sin kärlek till henne skrev han i Kärlekens historia. Så kom kriget. Alma skickades till Amerika och själv var han tvungen att gömma sig undan nazisterna. Sitt manuskript lämnade han till en vän att ta hand om till dess kriget var över.

Vid krigets slut är Leo den ende i sin familj som överlevt. Han tar sig till USA och söker upp Alma. Hon är nu gift och har barn eftersom hon trott att Leo är död. Och vännen som har tagit hand om Kärlekens historia hörs aldrig mer av. Leo Gursky har förlorat både sitt livs kärlek och sin bok om den. Han blir kvar i New York, och så går åren.

I New York bor den fjortonåriga Alma Singer. Sitt namn har hon fått efter huvudpersonen i en bok med titeln Kärlekens historia som hennes pappa hittade i ett antikvariat i Buenos Aires en gång för länge sedan. Pappan är nu död och Alma tycker att det är hög tid att hennes mamma slutar att vara ledsen och träffar en ny man. En dag får Almas mamma ett brev från en okänd man som ber henne översätta boken Kärlekens historia från spanska till engelska. Alma ser det som ett tecken. Vem är denne mystiske man och varför är han så intresserad av just den här boken? Är han den som ska göra hennes mamma glad igen?

Han blev kär. Det var hans liv. Så avslutar Nicole Krauss sin berättelse om Leo Gursky. Skickligt väver Nicole Krauss samman den gamle Leo Gurskys berättelse med den unga Alma Singers. Deras vägar löper samman i den bok som trots allt levde vidare genom åren och till slut fann sin väg tillbaka Kärlekens historia.

Nicole Krauss är 30 år och bor i Brooklyn, New York. Hon har tidigare skrivit romanen Man Walks into a Room. Kärlekens historia är den första av hennes böcker som utkommer på svenska. Boken utkommer i USA i maj men har redan tagit kritikerkåren med storm. För sin unika röst, fylld med humor, värme och originalitet, hyllas nu Nicole Krauss som en av de mest spännande och nyskapande författarna i sin generation.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kärlekens historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Människan bär på kärlekens historia
    Majlinsan, 26 december 2005

    En gång kärlek - alltid kärlek. Detta är en vacker och tragisk historia om kärlek. Alla handlingar i livet kretsar kring kärleken. Kärleken har alltid sin plats.

    Du kan uppleva så mycket kärlek av alla de sorter, tycker du, men det är egentligen samma kärlek det handlar om.

    Den här historien läses sakta. Det går inte att fladdra över den bara, för då kommer du inte att begripa någonting av den. Fundera och njut!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Nicole Krauss

Recensioner i media

Nicole Krauss hyllade roman är en kärlekshistoria som i grunden innehåller de allra enklaste beståndsdelarna. Pojke möter flicka, de blir förälskade, men kriget skiljer dem åt. När pojken efter många år äntligen träffar flickan igen så har hon gift sig med en annan eftersom hon trodde att hennes barndomskärlek var död. Det som är den stora skillnaden med Krauss roman är på vilket sätt hela denna kärlekshistoria nystas upp för läsaren.

I centrum av romanen står den fjortonåriga flickan Alma, som har fått sitt namn efter huvudpersonen i en roman som heter "Kärlekens historia", skriven av den polska författaren Litvinoff. Almas far gav boken till Almas mor när de träffades, och nu har mamman fått i uppdrag av en mystisk person att översätta boken från spanska till engelska. Alma bestämmer sig för att leta reda på den riktiga Alma, det vill säga hon som är förebilden för Alma i "Kärlekens historia". Vem är egentligen denna Alma och vem är det egentligen som har gett mamman i uppdrag att översätta boken?

Parallellt i romanen får vi följa Leon Gursky som var pojken som blev kär i den där flickan som gifte sig med en annan. Gursky är nu en gammal och ensam man som drömmer om sin barndomskärlek och den son han aldrig träffade. Men hur kommer det sig att Gursky känner Litvinoff som skrivit "Kärlekens historia" och vad är det för bok Gursky håller på att skriva?

Jag måste erkänna att jag vid några tillfällen tappade bort mig i Krauss intrikata historia. Hela romanen är som ett enda stort kassaskåpslås, det är först när man når slutet som det klickar till och alla kolvarna hamnar på rätt plats, och kassaskåpet kan öppnas, men då förstår man också vilken fantastisk kärlekshistoria som Krauss har skapat. "Kärlekens historia" är en berättelse som du kommer att bära med dig långt efter att du har lagt ifrån dig boken.

Övrig information

Kärlekens historia påminner oss om fiktionens magiska kraft i våra liv. Rolig och sorgsen, skrämmande och hoppfull. Oftast allt på samma gång. En berättelse som fängslar från första sidan och roar med sin finurlighet, humor, värme och orginalitet.